Negujmo srpski jezik i u Republici Srpskoj

Izvor: Mondo, 26.Nov.2015, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Negujmo srpski jezik" i u Republici Srpskoj

Kako bi akcija "Negujmo srpski jezik" dobila na još većem intenzitetu formiran je Odbor koji će odlučivati o upravljanju akcijom koja bi trebalo da se proširi i na Republiku Srpsku.

Foto: screenshot Đogani i Svetislav Goncić.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić je ocenio da je to u poslednjih 25 godina možda i najbolja akcija u srpskoj kulturi, a posle kampanje "Lepše sa kulturom" jedina koja je dala konkretne rezultate.

Vesić je istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom razgovarao o proširivanju kampanje i na RS.

"Mislim da ova akcija sada može da postane trajna, da od nje možemo da napravimo akciju koja će se dešavati permanentno iz godine u godinu, da će ona dobijati neke nove vidove i da ovo može biti početak jedne zaista lepe tradičije da se Skupština grada bavi srpskim jezikom", rekao je Vesić.



Izvor: Youtube

Zahvalivši svima koji su dali doprinos akciji, on je rekao da Skupština grada u nju "nije uložila nijedan jedini dinar", već sve je urađeno od donacija.

"Ovo je zaista primer kako može da se uradi dobra akcija, a da to ne košta. To ne znači da Skupština ubuduće u akciju ne treba da uloži novac, ali ovo pokazuje da dobra ideja ne mora da bude skupa i da dobra ideja sama po sebi nađe svoje mesto bez obzira na to koliko se novca uloži u nju", ocenio je Vesić.

Akciju "Negujmo srpski jezik", čiji je cilj negovanje i zaštita srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti, inicirao je Sekretarijat za kulturu Beogreada u saradnji sa Filološkim fakultetom i Bibliotekom grada Beograda.

U okviru te akcije sproveden je veći broj aktivnosti, a prva je bila kampanja kojoj su se priključile mnoge poznate ličnosti.

Cilj te kampanje je bio da se, uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka, građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore, da se podigne nivo svesti o značaju negovanja ispravnog pisanja i govora.

U okviru te kampanje izrađeni su edukativni posteri sa fotografijama poznatih ličnosti i odgovarajućom jezičkom poukom.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.