Nedoumice oko sporazuma o ZSO

Izvor: B92, 19.Sep.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedoumice oko sporazuma o ZSO

Od potpisivanja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština još uvek se ne zna i kada počinje njegova primena.

Prema najavama iz Prištine, vlada Kosova zatražiće mišljenje Ustavnog suda Kosova da li je sporazum o Zajednici srpskih opština u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Postignuti sporazum o zajednici srpskih opština, vlade u Beogradu i Prištini tumače svaka na svoj način.

Iz pregovora obe strane izašle su zadovoljne postignutim sporazumima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su prema izjavama oba premijera u skladu sa nacionalnim interesima.

S druge strane opozicione stranke u srpskom i kosovskom parlamentu kritikuju sporazum.

Višetruka tumačenja unose zabunu kod kosovskih Srba i pitanje, još uvek bez jasnog odgovora, šta donosi zajednica srpskih opština.

Pravni okviri zajednice su poznati, ali ne i Statut, na čijem se nacrtu radi.

"Neophodno je da politički sporazum bude primenjen tako što će vlada doneti odluku i očekuje se da taj dokument bude prosleđen ustavnom sudu kako bu sud dao svoje misljenje", navodi Ljubomir Marić, ministar Lokalne samouprave vlade Kosova.

Na Kosovu se strahuje da bi formiranje Zajednice srpskih opština značilo autonomiju sa ogromnim ovlašćenjima za Srbe pa i podelu. Kosovski analiticari kazu da se napeta situacija stvara jer javnost nije upoznata sta je dogovoreno u Briselu.

"O tome bi trebalo, dok se radi Statut da se ljudima objašnjava o čemu se radi. ZSO nije Republika Srpska, kao ni šira automija, već institucionalni mehanizam međusobne saradnje opština sa srpskom većinom", kaže analitičar Fatmir Seholi.

Na izradi Statuta zajednice Srpskih opština, angažovani su i međunarodni eksperti. Prema dogovoru rok za njegovo predstavljanje u Briselu, je četiri meseca od potpisivanja sporazuma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.