Izvor: B92, 16.Mar.2010, 04:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak sudija utiče na USS

Beograd -- Nedostatak šest sudija Ustavnog suda bitno utiče ne samo na broj rešenih predmeta, već na rad Suda uopšte, kaže Bosa Nenadić, predsednica Ustavnog suda Srbije.

Neizabrane sudije podnele su preko 800 žalbi. Na pitanje da li će se o njima odlučivati pojedinačno, Nenadićeva kaže će svaki podnosilac ustavne žalbe, odnosno žalbe, pojedinačno dobiti odluku Suda. Ona je je u intervjuu za "Danas" najavila i raspravu o zabrani Nacionalnog stroja na redovnoj sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Suda.

"Nadam se da će Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca uskoro predložiti 10 kandidata za sudije Ustavnog suda, od kojih će Vrhovni kasacioni sud izabrati pet sudija. Očekujemo i da će predsednik Republike predložiti dva kandidata od kojih će Narodna skupština izabrati jednog, s obzirom na to da je jednom sudiji prestao mandat na lični zahtev 1. januara ove godine", objašnjava Nenadićeva.

Ona dodaje da se Sudu predstavkama za zaštitu svojih prava, kao i inicijativama za ocenu ustavnosti zakona i drugih opštih akata obraća sve veći broj naših građana, kao i stranih fizičkih i pravnih lica, što znači da postoji poverenje u Sud.

Prema njenim rečima, samo prošle godine je izjavljeno blizu 3.000 ustavnih žalbi, a sasvim je izvesno da će ove godine taj broj biti neuporedivo veći.

Na pitanje šta se dešava sa inicijativom za zabranu Nacionalnog stroja, ona kaže da su se, pošto je od podnošenja zahteva za zabranu Nacionalnog stroja Sud, na zahtev sudije izvestioca, u dva navrata već raspravljao na pripremnim sednicama, stekli uslovi za skoro odlučivanje.

"Imajući u vidu Plan rada Suda i najavu sudije izvestioca, može da se očekuje da će se o zabrani Nacionalnog stroja raspravljati uskoro na redovnoj sednici Suda", kaže Nenadićeva.

O zahtevu za zabranu navijačkih grupa, koje je tražilo Republičko tužilaštvo, obavljena je raspravu po referatu sudije izvestioca na pripremnoj sednici Suda.

"Zauzeli smo stav o potrebi održavanja javne rasprave kako bi se sporna pitanja celovito i temeljno razmotrila. Referat za javnu raspravu takođe priprema sudija izvestilac", objašnjava ona.

Nenadićeva kaže da je trebalo vremena da se u ovom predmetu identifikuje čija se sve zabrana rada traži - da li je reč o registrovanim ili neregistrovanim grupama i da li su to samostalne grupe ili podgrupe nekih udruženja, a ujedno da se razmotre dokazi koji su priloženi uz taj zahtev, kao i da se pribave dodatne informacije i dokumentacija.

"To je obiman posao, jer je tražena zabrana rada 14 različitih grupa i podgrupa, od kojih je veći broj neregistrovanih, a neke od njih su delovi registrovanih udruženja građana za koja tužilac ne traži zabranu delovanja. Druge ne samo da nisu registrovane već se postavlja pitanje da li se one uopšte mogu smatrati udruženjima ne samo u smislu Ustava već i u smislu novog Zakona o udruženjima", objašnjava ona.

"U ovakvim postupcima nužna je temeljnost u postupanju, što u javnosti stvara utisak sporosti rada Suda. Naša prividna 'sporost' nije prepreka da drugi državni organi preduzimaju mere za sankcionisanje huliganskih ponašanja, nasilne povrede ustavnog poretka ili pozivanja na bilo koji oblik netrpeljivosti", kaže ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro odluka u slučaju Nacionalni stroj

Izvor: Danas, 15.Mar.2010, 20:58

Nedostatak šest sudija Ustavnog suda bitno utiče ne samo na broj rešenih predmeta, već na rad Suda uopšte. Nesporno je da je Ustavni sud samo velikim naporom sudija i stručne službe u protekle dve godine uspeo da, na novim ustavnim rešenjima utemelji instituciju i da, bez obzira na sve teškoće,...

Nastavak na Danas...

Nedostatak sudija utiče na rad Suda

Izvor: Glas javnosti, 16.Mar.2010

BEOGRAD - Nedostatak šest sudija Ustavnog suda Srbije bitno utiče ne samo na broj rešenih predmeta, već na rad Suda uopšte, kaže Bosa Nenadić, predsednica Ustavnog suda Srbije...Neizabrane sudije podnele su više od 800 žalbi, a Nenadićeva kaže da će svaki podnosilac ustavne žalbe pojedinačno...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.