Nedostatak radne snage u Nemačkoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2010, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak radne snage u Nemačkoj

BERLIN -

U Nemačkoj je nedostatak radne snage dostigao razmere koje zabrinjavaju privredu, a stručnjaci ocenjuju da će nedostatak biti još veći narednih godina, zbog nepovoljnog demografskog razvoja.

U Studiji koju je danas objavila savezna agencija za rad, navodi se da u dve trećine od 176 zavoda za zapošljavanje širom Nemačke postoji veliki nedostatak metalskih radnika, inženjera i lekara.

Još je manje medicinskog osoblja i osoblja za negu starih. Kandidati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za ta radna mesta nedostaju u 90 odsto svih zavoda za zapošljavanje.

Prema navodima stručnjaka Savezne agencije za rad, narednih godina će nedostatak radne snage postati još veći, jer će starija generacija uskoro početi da masovno odlazi u penziju.

Tako će u narednih 10 godina u penziji otići svaki četvrti nastavnik, apotekar i lekar.

U Nemačkoj je u proseku 7,5 nezaposlenih na jedno slobodno radno mesto. O nedostatku radne snage govori se ako na jedno otvoreno radno mesto dolaze tri i manje osoba koje traže posao.

U metalskim zanimanjima, među inženjerima i lekarima, taj odnos je daleko nepovoljniji, a na jedno nepopunjeno radno mesto medicinskog osoblja dolazi u proseku samo 0,4 nezaposlenih.

Prema izvorima Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK), u Nemačkoj nedostaje oko 400.000 inženjera i visokokvalifikovanih majstora.

Zbog toga, kako je nedavno saopštila DIHK, Nemačka godišnje gubi najmanje jedan odsto privrednog rasta.

U anketi koju je krajem oktobra DIHK sproveo u preduzećima, pokazalo se da nedostatak radne snage i cene energije i sirovina najviše zabrinjavaju nemačku privredu.

Od početka godine do kraja oktobra je sa 11 na 27 odsto porastao udeo preduzeća koja strahuju da zbog nedostatka radne snage neće uspeti da ostvare planirani razvoj.

Još više firmi (44 odsto) zabrinuto je zbog cena energije i sirovina, dok je vidno opao broj preduzeća u kojima se strahuje od pada potražnje ili krize na finansijskom tržištu.

Problem nedostatka radne snage pogoršava to što inostrane firme privlače iskusne nemačke stručnjake i diplomce.

U studiji revizorske kompanije Ernst & Jang (Ernst & Young), objavljenoj prošle sedmice, navedeno je da kompanije širom sveta očekuju da će najkvalifikovanija radna snaga u budućnosti dolaziti iz Kine, Indije SAD i Nemačke, koja se kao jedina evropska zemlja našla u vrhu te liste.

U oblasti farmaceutske i biotehnologije, nanotehnologije, vazdušnog saobraćaja, informacione tehnologije i elektronike, nemački stručnjaci su najtraženiji, posle stručnjaka iz SAD i Japana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nemačkoj fali radne snage

Izvor: S media, 11.Nov.2010

U Nemačkoj je nedostatak radne snage dostigao razmere koje zabrinjavaju privredu, a stručnjaci ocenjuju da će nedostatak biti još veći narednih godina, zbog nepovoljnog demografskog razvoja...U Studiji koju je danas objavila savezna agencija za rad, navodi se da u dve trećine od 176 zavoda za zapošljavanje...

Nastavak na S media...

Njemačkoj fali radne snage

Izvor: Capital.ba, 11.Nov.2010

BERLIN, U Njemačkoj je nedostatak radne snage dostigao razmjere koje zabrinjavaju privredu, a stručnjaci ocjenjuju da će nedostatak biti još veći narednih godina, zbog nepovoljnog demografskog razvoja. U Studiji koju je danas objavila savezna agencija za rad, navodi se da u dvije trećine od 176...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.