Nedimović: Očekujemo pristup egipatskom tržištu od marta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2019, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedimović: Očekujemo pristup egipatskom tržištu od marta

Srpski proizvođači i skladištari pšenice trebalo bi da od 1. marta izvoze na egipatsko tržište, i to u momentu kada je cena pšenice u svetu najviša u poslednjih nekoliko godina, izjavio je danas ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

On je za RTS rekao da su formalnosti sa Egiptom završene, a da je ostala još poslednja provera tamošnje Uprave za karantin bilja.

"Ostala je još Uprava za karantin bilja Egipta, koja će doći kod nas 10. februara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da pregleda skladišne kapacitete. Mi smo zajedno s proizvođačima i skladištarima pšenice u kontaktu i to je poslednji krug koji mora da se uradi. Očekujem da će od 1. marta egipatsko tržište biti dostupno našim skladištarima i proizvođačima", rekao je Nedimović.

On je dodao da se to dešava u trenutku kada je cena pšenice najviša u poslednje tri do četiri godine i iznosi 23,47 dinara po kilogramu i podseća da je Egipat najveći svetski kupac pšenice i da godišnje uveze i do deset miliona tona.

Prema rečima ministra, cena kukuruza po kilogramu takođe beleži kontinuiran rast i trenutno iznosi oko 17,5 dinara po kilogramu, a očekuje se i dalji rast.

"To je zato što je prošle godine bila velika suša kod najvećih svetskih proizvođača ratarske kulture. Pre svega mislim na Australiju i Rusiju. Zapadna Evropa - to je bila katastrofa sa aspekta prinosa, a u Srbiji smo prošle godine imali jako dobre prinose. S kukuruzom smo imali maltene najbolje prinose u poslednjih 20 godina", rekao je Nedimović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija šalje pšenicu u Egipat, a cena nikad veća

Izvor: B92, 26.Jan.2019

Srpski proizvođači i skladištari pšenice trebalo bi da od 1. marta izvoze na egipatsko tržište, i to u momentu kada je cena pšenice u svetu najviša...To je izjavio ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović...On je za RTS rekao da su formalnosti sa Egiptom završene, a da je ostala još...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.