Nećemo prihvatiti bombe koje otkucavaju

Izvor: B92, 24.Feb.2019, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nećemo prihvatiti bombe koje otkucavaju"

Beč -- Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl smatra neprihvatljivim da njegova zemlja prihvati nazad borce ID sa austrijskim državljanstvom.

On predlaže uspostavljanje tribunala u tom regionu.

"Imamo već dosta takvih problematičnih slučajeva kod nas", poručio je on u izjavi bečkom dnevniku "Kronen cajtung".

Kikl je naglasio da to važi i za supruge terorista, jer njihovi muževi ne bi imali toliko vremena da "seku" glave da "neko u pozadini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije kuvao za njih".

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je od evropskih država da preuzmu svoje državljane - borce Islamske države koji se nalaze u zatvorima u Siriji, i zapretio da će ih u suprotnom pustiti na slobodu.

Kikl je rekao da oko 30 do 60 lica iz kriznog regiona želi da se vrati u Austriju, ističući da su oni dobrovoljno otputovali na ratište, gde su se mesecima borili na strane terorističke organizacije, bivali ranjeni i sada, kako smatra, žele da se vrate kako bi iskoristili zdravstveni sistem zemlje koju su želeli da unište.

On naglašava da po ovom pitanju postoji jasan stav, a on je da je prioritet zaštita austrijskog stanovništva.

"Zbog toga je neprihvatljivo da u Austriji primimo te bombe koje otkucavaju. Imamo dovoljno takvih problematičnih slučajeva u našoj zemlji. Već je teško te osobe nadzirati", rekao je on.

U Austriji se procenjuje broj lica koja su okarakterisana kao opasnost na oko 600. Kikl zbog toga predlaže da evropske države brzo reaguju i u regionu Bliskog istoka uspostave tribunale protiv terorista Islamske države, uz uključenje Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

To, kako objašnjava, treba da garantuje da neće biti izrečene smrtne kazne. Što se onih boraca Islamske države tiče koji, i pored svih mera, dospeju u Austriju, Kikl kaže da je prema njima neophodno preduzeti mere, kako u zatvorima ne bi dalje nekoga radikalizovali.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AUSTRIJSKI ŠEF POLICIJE ODBRUSIO TRAMPU: Ne želimo da prihvatimo teroriste iz Sirije ni njihove supruge! Da neko nije kuvao za njih oni ne bi imali toliko vremena da SEKU GLAVE!

Izvor: Kurir, 24.Feb.2019

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl smatra neprihvatljivim da njegova zemlja prihvati nazad borce ID sa austrijskim državljanstvom. On predlaže uspostavljanje tribunala u tom regionu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.