Neće biti istrage o Del Ponteovoj

Izvor: B92, 28.Nov.2013, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neće biti istrage o Del Ponteovoj"

Hag -- Mehanizam za međunarodne krivične sudove odbacio zahtev Karadžića da se protiv bivše glavne tužiteljke Karle del Ponte sprovede istraga zbog nepoštovanja suda.

Ocenjujući da je taj zahtev neosnovan, sudija Mehanizma zadužen za rešavanje Karadžićevog zahteva Bakone Moloto, obrazložio je da "nema razloga da se veruje da je Karla del Ponte odgovorna za nepoštovanje suda".

Prethodno je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Haški tribunal proglasio nenadležnim za taj zahtev.

Bivši predsednik Republike Srpske, kome Tribunal sudi po optužnici za genocid u BiH, tvrdio je da je Del Ponteova 2004. prekršila pravila Tribunala time što je američkim diplomatama prenela sadržaj poverljivog spiska svedoka koji je optuženi Slobodan Milošević podneo sudu.

Sudija Moloto ocenio je da spisak Miloševićevih svedoka, iako ga je odbrana podnela kao poverljiv dokument, nije bio pod pečatom po odluci Tribunala i da, stoga, Del Ponteova nije prekršila naređenje sudija.

Takav argument, zahtevajući da Karadžićev zahtev bude odbačen, upotrebilo je i tužilaštvo.

Karadžić je, u zahtevu za otvaranje istrage, citirao diplomatsku depešu koju je Ambasada SAD u Hagu, 16. aprila 2004, uputila Stejt departmentu. U depeši piše da je Del Ponteova, istog dana, američkim diplomatama prenela ko je na listi svedoka Miloševićeve odbrane, koju je bivši predsednik Srbije i SRJ, tri dana ranije, sudu podneo kao poverljiv dokument.

Čitajući direktno sa liste izvučene iz podneska, ona je rekla da su podneskom obuhvaćeni bivši predsednik Bil Klinton (Bill Clinton), bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt (Madeleine Albright), bivši ministar odbrane Vilijam Koen (William Cohen), ambasador Kristofer Hil (Christopher Hill), general Vesli Klark (Wesley Clark) i bivši ambasador Ričard Holbruk (Rićard Hoolbroke), piše u depeši koju citira Karadžićeva odbrana.

U odgovoru na Karadžićev podnesak, tužilaštvo je podsetilo i da je u uvodnoj reči na suđenju 2002. Milošević, koji se branio sam, poimence najavio da će većinu tih američkih zvaničnika pozvati da svedoče.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tribunal: Karla nije kršila naređenja suda

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2013

Haški tribunal odbacio je zahtev optuženog Radovana Karadžića da se protiv bivše glavne tužiteljke Karle del Ponte sprovede istraga zbog nepoštovanja suda. Ocenjujući da je taj zahtev neosnovan, sudija Bakone Moloto obrazložio je da "nema razloga da se veruje da je Karla del Ponte odgovorna...

Nastavak na Vesti-online.com...

Meahanizam odbacio Karadžićev zahtev za istragom protiv del Ponte

Izvor: Press, 28.Nov.2013

Džastis Bakone Moloto, sudija Mehanizma zadužen za rešavanje Karadžićevog zahteva, odbacio je taj zahtev, ocenivši da nema razloga da se protiv Del Ponteove podiže optuznica za nepoštovanje suda...Prethodno se Haški tribunal proglasio nenadležnim za taj zahtev...Podnesak bivšeg lidera RS temelji...

Nastavak na Press...

Ništa od istrage protiv Karle del Ponte

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2013

HAG - Haški tribunal odbacio je zahtjev nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića o provođenju istrage protiv nekadašnjeg glavnog tužioca Karle del Ponte zbog nepoštovanja suda.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.