Nebojša Stefanović predsednik Skupštine

Izvor: RTS, 23.Jul.2012, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebojša Stefanović predsednik Skupštine

Za novog predsednika Skupštine Srbije izabran Nebojša Stefanović sa 142 glasa "za". Stefanović rekao da će mu osnovni cilj biti jačanje uloge parlamenta i potpuna kontrola izvršne vlasti, u skladu sa Ustavom. Sednicu obeležila žustra rasprava i optužbe poslanika. Formirano 13 poslaničkih klubova.

21.31- Izborom devet delegacija pri međunarodnim institucijama završena konstitutivna sednica parlamenta. 

20.27 - Skupština izabrala članove 19 skupštinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbora i njihove zamenike. Konsultacije o predsednicima odbora održaće se sutra u 11 časova.

19.37 - Poslanici raspravljaju o formiranju parlamentarnih odbora. 

18.00 - Jana Ljubičić iz SNS-a izabrana za generalnog sekretara parlamenta.

17.45 - Poslanici izabrali pet potpredsednika parlamenta. To su Gordana Čomić iz DS-a, Konstantin Arsenović iz PUPS-a, Nenad Popović iz DSS-a, Vesna Kovač iz URS-a i Žarko Korać iz LDP-a.

16.47 - Sednica Skupštine nastavljena raspravom o izboru potpredsednika parlamenta.  

16.08 - Treće vanredno zasedanje parlamenta zakazano za sutra u 15.30.  

15.15 - Novoizabrani predsednik Skupštine odredio pauzu od sat vremena i pozvao šefove poslaničkih klubova na konsultacije. 

15.12 - Nebojša Stefanović izabran za predsednika parlamenta, "za" je glasalo 142 poslanika, "protiv" 48, dok je 15 bilo uzdržano. 

15.04 - Završeno izjašnjavanje poslanika o kandidatu za predsednika parlamenta Nebojši Stefanoviću. U toku brojanje glasova. 

14.48 - Počelo izjašnjavanje poslanika o kandidatu za predsednika Skupštine Srbije javnom prozivkom. 

10.20 - Nastavljena konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo parlamenta. 

Kandidat Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović izabran je za predsednika Skupštine Srbije sa 142 glasa "za". Protiv je glasalo 48 poslanika, dok je 15 bilo uzdržano. 

Aleksandar Vučić se, u više navrata, osvrnuo na izbornu kampanju i optužio pojedine medije da su pod uticajem bivše vlade i tajkuna nepravedno kritikovali SNS i iznosili laži o Tomislavu Nikoliću.

Vučić je posebno istakao dnevni list "Blic", za koji je rekao da je partijski bilten Demokratske stranke, dodavši da je u današnjem izdanju neopravdano kritikovao kandidata za ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića.

Skupština Srbije izabrala je pet potpredsednika parlamenta. Potpredsednici Skupštine Srbije su Gordana Čomić iz Demokratske stranke, Konstantin Arsenović iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Nenad Popović iz Demokratske stranke Srbije, Vesna Kovač iz Ujedinjenih regiona Srbije i Žarko Korać iz Liberalno demokratske partije.

Potpredsednici su izabrani javno, prozivkom i za njihov izbor je glasalo 220 poslanika.

Za generalnog sekretara Skupštine izabrana je Janu Ljubičić iz SNS-a koja je, kako bi mogla biti izabrana na tu funkciju, podnela je ostavku na mesto poslanika.

Poslanici su izabrali i članove 19 skupštinskih odbora i njihove zamenike. Kako je dogovoreno, Odbor za prava deteta funkcionisaće kao posebno radno telo. 

O tome koja će stranka voditi koji odbor, predstavnici stranaka će dogovoriti na sutrašnjim konsultacijama koje je predsednik parlamenta zakazao za 11 sati.

Konstituisani su Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, Odbor za spoljne poslove, Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Odbor za dijasporu i Srbe u regionu, Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Konstituisan je i Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Pored toga, konstituisani su i Odbor za Kosovo i Metohiju, Odbor za kulturu i informisanje, Odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, Odbor za zdravlje i porodicu, Odbor za zaštitu životne sredine, Odbor za evropske integracije, Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i Odbor za kontrolu službi bezbednosti.

Izborom devet delegacija pri međunarodnim institucijama, "zaokruženo" je konstituisanje parlamenta.

To su stalna delegacija u Interparlamentarnoj uniji, u Parlamentarnoj skupštini Centralno-evropske inicijative, kao i u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje.

Izabrani su i članovi delegacija u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Stefanović: Cilj mi je jačanje uloge parlamenta

Izabrani predsednik Nebojša Stefanović najavio da će njegov cilj biti jačanje uloge parlamenta i da će insistirati na potpunoj kontroli izvršne vlasti, u skladu sa Ustavom.  

Stefanović je rekao da je svestan odgovornosti koju preuzima i da će raditi na daljem jačanju demokratije i parlamentarizma u Srbiji.  

Prema njegovim rečima, prioritet u radu biće i dalje otvaranje parlamenta ka javnosti, što će omogućiti bolji život građana i efikasniji rad parlamenta.

Stefanović je u pauzi sednice rekao da je za sutra zakazao novu sednicu parlamenta na kojoj će početi rasprava o predloženim zakonima o vladi i ministarstvima, čije je donošenje preduslov za izbor vlade. On je najavio da će u četvrtak ili petak biti održana posebna sednica parlamenta na kojoj će biti izabrana nova vlada.  

Predstavnik predlagača, šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Vučić, u obrazloženju kandidature rekao je da Skupština treba da bude mesto gde se razvija demokratija u najboljem mogućem svetlu.

Vučić je rekao da je danas važan dan za Srbiju i veliki dan za stranku, jer posle tri godina postojanja SNS ima mogućnost da počne sa promenama u Srbiji i da predloži prvog čoveka Skupštine.

Prema njegovim rečima, zadatak prvog čoveka parlamenta biće da neguje duh tolerancije i jedinstva.

Vučić je poručio da će nova vladajuća koalicija pokušati da napravi drugačiju i odgovorniju Srbiju, koja se neće obračunavati sa političkim protivnicima i u kojoj će se poštovati zakoni.

Uz navode iz biografije, Vučić je rekao da će se Stefanović prvenstveno držati Ustava i zakona, dodajući da se SNS pre svega za to borila.

Lider naprednjaka poručio da je ponosan što obrazovanog, mladog, odlučnog i trpeljivog čoveka može da predloži za tu funkciju.

Mandatar Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će nova Vlada biti izabrana do kraja ove sedmice.

"Očekujem da sve bude završeno do kraja sedmice, u četvrtak ako može, a najkasnije u petak", rekao je Dačić novinarima u Skupštini.

Mandatar je naveo da će osnovno merilo za ostanak u vladi biti rezultati rada i da će zato svako ko ne bude radio dobro, biti smenjen s tim što se na ocene rada neće čekati do kraja mandata.

Mandatar Ivica Dačić poželeo je Stefanoviću da parlament bude najznačajniji deo vlasti u Srbiji, i oličenje demokratije, da mu mandat bude uspešan i da ima što manje potrebe za izricanjem opomena.

Dačić se u skupštinskoj raspravi osvrnuo na optužbe opozicionih stranaka o odluci SPS da uđe u vladu sa naprednjacima i URS, navodeći da su izbori završeni pre dva meseca i da ga zadivljuje koliko neki žive u prošlosti.

"Ja lično ne osećam potrebu da se bilo kome pravdam za bilo koji potez SPS-a. Iste diskusije sam slušao i prethodnih godina i danas, nije na vama da procenjujete šta je najbolje za neku stranku, već na onima koji te stranke vode", rekao je Dačić i dodao da građani ne očekuju da se na takav način stranke odnose prema dnevnom redu i parlamentu.

Međusobne optužbe Vučića i Mićunovića

U delu sednice predviđene za raspravu, Dragoljub Mićunović rekao je da će Demokratska stranka biti oštra opozicija i da nova vladajuća većina nije ono zašta su birači glasali na izborima.

Grupa od 126 poslanika uputila je Skupštini Predlog izmena Zakona o osnovama uređenja službi bezbednosti, kojim je predviđeno da sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje i razrešava predsednik Republike.

Predlagači su u obrazloženju izmena Zakona podsetili da je prema sadašnjim rešenjima sekretar Saveta istovremeno i šef kabineta predsednika Republike i da nema prava odlučivanja.

"Ne mogu da podelim optimizam sa Aleksandrom Vučićem da je ovo veliki dan za Srbiju niti očekujem da će nova vlast doneti čuda", rekao je Mićunović.

Mićunović je rekao da se nije zaboravilo šta je ko radio i ocenio da je smešno da Vučić govori o toleranciji, pogotovo kada danas optužuje opoziciju da stoji iza natpisa u nekim dnevnim novinima. 

On je istakao da je takav nastup u skladu sa ambicijom Vučića da rukovodi vojskom i tajnim službama, ocenjujući da tako nešto nije dobro za državu.

"Želimo da vlada duh toleracije, prestanite sa pretnjama", poručio je Mićunović. Vučić je odgovorio Mićunoviću da mu nije uputio nijednu ružnu reč i da sada loše govori o onima sa kojima je do pre 20 dana njegova stranka htela da formira većinu.

"To su oni isti sa kojima ste do pre 20 dana razgovarali da ponovo formirate vladu, sada vam više nisu dobri, to su oni isti za koje ste govorili da treba da nastavite istim putem. Vi ste napravili da svaka politička stranka liči ne na privrednu, već na tajkunsku organizaciju" rekao je Vučić.  

O aferi "Kofer" i besplatnim akcijama 

U polemiku se uključila i šefica poslaničkog kluba LSV Aleksandra Jerkov. Ona se zahvalila Vučiću na lekciji iz demokratije i pokazala njegovu fotografiju iz skupštinske sale od pre nekoliko godina kako drži robijašku košulju za Mlađana Dunkića, nakon što je tada rekao da je "Dinkić najveći lopov kojeg je Srbija videla".  

Aludirajući na aferu "Kofer", Jerkov je Vučića upitala gde je nestao kofer.

Jerkov je podsetila i na Vučićeve reči da je "Dačić osvedočeni lažov i da ni bog ne može da ga natera da uđe u vlast koju podržava SPS", a Dinkića pozvala sa saopšti zašto je "slagao za 1.000 evra za besplatne akcije" i da li je to učinio zbog svog izbornog uspeha ili tuđeg. 

Vučić je optužio Aleksandru Jerkov da su "krali i pljačkali" u proteklih deset godina u Novom Sadu i da je kofer para nestao u reformi pravosuđa.

"Vi ste sa tim ljudima pravili koaliciju. Vi ste sa ubicama pravili koaliciju, a ne ja. Mi nećemo ni sa de grlimo ni ljubimo sa Ivicom Dačićem i Mlađanom Dinkićem, a sve zbog para a ne politike, i sve da vaši džepovi budu dublji", rekao je Vučić Aleksandri Jerkov. 

Odgovarajući na prozivke, Dinkić je rekao da nikada nije slagao u vezi sa besplatnim akcijama 2007. godine i da je u taj predlog duboko verovao, ali da tada nije znao da je dogovorena prodaja NIS-a, za daleko nižu cenu od očekivane.  

Povodom tvrdnji Dinkića, potpredsednik DS-a Dušan Petrović je rekao da nije tačno da je Rusija otela NIS, kao i da je potpuno van svakog ukusa otpužiti lidera DS Borisa Tadića da je zbog slikanja sa Putinom u vreme kampanje pristao na prodaju NIS-a. 

SNS ustupio potpredsedničko mesto LDP-u

Ranije tokom zasedanja, poslanik LDP-a Ivan Andrić je rekao da se LDP oštro protivi predlogu da u Skupštini bude samo četiri potpredsednika.

Vučić je u pauzi sednice novinarima u Skupštini rekao da će, umesto da SNS predloži svog kandidata, jedno potpredsedničko mesto imati LDP.  

U međuvremenu, LDP je saopštio da je kandidat te stranke za potpredsednika Skupštine Žarko Korać.   

U Skupštini Srbije formirano je 13 poslaničkih grupa, obavestio je poslanike predsedavajući sednici Zaharije Trnavčević.  

Na sednici je saopšteno da će šef poslaničke grupe SNS biti Aleksandar Vučić, a njegov zamenik Jorgovanka Tabaković, kao i da će šef poslaničke grupe DS biti Dragoljub Mićunović. 

Na čelu poslaničkog kluba SPS biće Ivica Dačić, poslanički klub DSS vodiće Slobodan Samardžić.

Poslanički klub LDP vodiće Čedomir Jovanović, Mlađan Dinkić biće šef poslanika URS, a Jovan Krkobabić šef poslanika PUPS.

Na čelu poslaničkog kluba SDPS je Miodrag Mijatović, poslanike NS predvodiće Velimir Ilić. Šef poslanika JS je Dragan Marković, šef poslanika SVM Balint Pastor, šef poslanika SPO-DHSS Aleksandar Jugović, dok će poslaničku grupu LSV predvoditi Nenad Čanak.

Treće vanredno zasedanje republičkog parlamenta zakazano je za sutra u 15.30. U Skupštinu je stigao Predlog zakona o ministarstvima, kojim je predviđeno da će buduća Vlada Srbije imati 17 ministarstava, a u proceduri je i Predlog zakona o dopunama Zakona o vladi.

Biografija Nebojše Stefanovića

Novi predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je potpredsednik Glavnog odbora SNS i aktuelni predsednik Gradskog odbora Beograda naprednjaka.

Stefanović, koji je osnovač SNS, na izborima maja ove godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije i odbornika Skupštine grada Beograda.

Rođen je 20. novembra 1976. godine u Beogradu, gde je završio Devetu beogradsku gimnaziju "Mihajlo Petrović Alas" i diplomirao na Fakultetu za poslovne studije Megatrend univerziteta.

Magistar je ekonomskih nauka od 2011. godine.

Radio je u privatnim firmama, koje se bave distribucijom računarske opreme i marketingom. Na poziciji direktora marketinga bio je od 2004. godine u preduzeću za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Interspid".

Dužnost zamenika finansijskog direktora obavljao je 2008. u preduzeću "Jabuka".

U periodu od 2004. do 2008. godine bio je odbornik u Skupštini grada Beograda. Na parlamentarnim izborima 2007. odabran je za narodnog poslanika (kao član Srpske radikalne stranke) i vodio je skupštinski Odbor za trgovinu i turizam.

Govori engleski i ruski jezik. U braku je sa Anom i ima ćerku Ninu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nebojša Stefanović predsednik Skupštine

Izvor: Mondo, 23.Jul.2012

Za novog predsednika Skupštine Srbije izabran je Nebojša Stefanović sa 142 glasova "za". Sednicu obeležila svađa poslanika. Formirano 13 poslaničkih klubova.

Nastavak na Mondo...

Predsednik Skupštine Srbije u 36-toj

Izvor: Mondo, 23.Jul.2012

Novi predsednik Skupštine Srbije je Nebojša Stefanović (1976) iz Srpske napredne stranke. Najavljuje da će mu prioritet biti potpuna kontrola izvršne vlasti. Saznajte ko je Stefanović i čime se do sada bavio.

Nastavak na Mondo...

Skupština: Stefanović i pet potpredsednika

Izvor: Mondo, 23.Jul.2012

Za novog predsednika Skupštine Srbije izabran je Nebojša Stefanović sa 142 glasova "za". Sednicu obeležila svađa poslanika oko integriteta vlade i predsedavanja skupštinskim odborima. Izabrani potpredsednici Skupštine i formirano 13 poslaničkih klubova.

Nastavak na Mondo...

Dogovor Skupštinu gradi

Izvor: RTS, 24.Jul.2012, 01:42

Jačanje demokratičnosti, otvaranje prema građanima i veća kontrolna uloga parlamenta - biće to moji zadaci, poručio novoizabrani predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović gostujući u emisiji "Oko 11"...Kako će u Skupštini nastupati predstavnici vladajućih stranaka i šta očekuje od...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.