Izvor: B92, 25.Apr.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne zna se broj pasa lutalica

Beograd -- Ne zna se koliko ima kučića bez vlasnika u Beograd, a prema podacima u 2005. godini ih je bilo između 4 500 i 5 000, piše "Politika".

Najvažnije je da vlast bude odgovorna, da ima jasnu strategiju, a da vlasnici sterilišu pse, pokazuju iskustva iz Velike Britanije. Nasrtaji pasa lutalica na građane sve su brojniji, a zlostavljanje i ubijanje životinja učestalije.

Pre desetak dana, osim trovanja nekoliko pasa, u Medakoviću je pronađena ženka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojoj su odsečene sve četiri šape, a samo tri dana kasnije rotvajleru je prerezan grkljan, dok je šestomesečno štene upucano u kičmu.

S druge strane, gradu mesečno pristigne oko 60 zahteva za naknadu štete nastale ujedim apasa.

Ne postoji niko ko može da kaže koliko ima lutalica u prestonici. Barata se cifrom od 4.500 do 5.000 pasa, što je podatak iz 2005. godine i od tada niko nije našao za shodno da ih evidentira.

Akcijom grada i Fakulteta veterine za pola godine vakcinisano je više od hiljadu kučića. Ovim tempom, uz primenu „No kil” strategije i uz prosek života lutalica od pet godina, za tri godine problem bi trebalo da bude rešen.

"U Centru za sterilizaciju Rakovice dva puta mesečno deci školskog uzrasta održavamo predavanja o dobrobiti životinja. Samo za pomoć privatnim azilima koji su se pokazali veoma efikasni izdvojili smo 13 miliona dinara, a Veterinarska stanica će za azile i sprovođenje strategije rešenja problema pasa lutalica dobiti 93 miliona dinara" kaže Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalno-stambene poslove.

Njegov zamenik, Vladimir Terzin, ističe da će graditi azile i da svakog meseca sterilišu više od 300 pasa. Prošle godine, kaže, sterilisano je 3.500 životinja.

Mada svi godinama priznaju da su ulični psi veliki problem, prvi azil nikao je u Rakovici tek lani. Strategija rešavanja problema pasa lutalica iz 2006. loše se primenjuje, a iako Krivični zakonik propisuje kaznu zatvora za ubijanje i zlostavljanje životinja, izrečena je jedna jedina takva mera. Doskoro nismo imali ni veterinarsku stanicu u službi grada, a vozilima, lekovima, hirurškim materijalom, opremom za sterilizaciju i kastraciju službe su opremljene pre šest meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.