Ne žele rešenje o dve države: Iselite ih

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 10:53

Ne žele rešenje o dve države: "Iselite ih"

Na konferenciji o Gazi nakon završetka rata predstavljene su i ankete građana Izraela o tom pitanju.

Većina njih više nije za rešenje dve države, već za dobrovoljno preseljenje Palestinaca iz Gaze u druge zemlje.

Izraelski ministar obaveštajnih službi Gila Gamliel izneo je svoj plan za dan posle rata na konferenciji koju je organizovao Pokret za suverenitet, koji su predvodili aktivisti Zemlje Izrael Nadia Matar i Iehudit Katsover, u saradnji sa Ješa savetom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Konferencija pod nazivom "Pouke iz Gaze – kraj ideje o dve države", koja je održana u Muzeju biblijskih zemalja u Jerusalimu prošlog četvrtka, bila je u velikoj meri fokusirana na protivljenje rešenju izraelsko-palestinskog sukoba sa dve države.

Preko 1.000 ljudi je prisustvovalo događaju, a još oko 5.000 učestvovalo je onlajn.

Prema istraživanju predstavljenom na konferenciji, nakon masakra 7. oktobra, velika većina građana (74 odsto) izjavila je da je protiv rešenja o dve države, 20 odsto je za, a 6 odsto nije imalo mišljenje.

U anketi koju je za Pokret za suverenitet sproveo Direkt Pols Ltd. dan uoči konferencije postavljeno je i pitanje: "Da li ste za ili protiv dobrovoljnog preseljenja stanovnika Pojasa Gaze u druge zemlje?"

Jasna većina od 76 odsto je odgovorila za, 16 odsto je bilo protiv, a 8 odsto nije imalo mišljenje.

Iznenađujuće, birači levog centra iz partija Ješ Atid i Nacionalno jedinstvo, predvođeni opozicionim liderom Jairom Lapidom i ministrom Benijem Gancem, reagovali su slično po tom pitanju.

Među glasačima Ješ Atida 61 odsto je bilo za emigraciju, 24 odsto je bilo protiv, a 15 odsto nije imalo mišljenje. Među onima koji su glasali za Gantčevu stranku 71 odsto je bilo za, 18 odsto je bilo protiv, a 11 odsto nije imalo mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.