Ne zastareva krivični postupak protiv Mirjane Marković

Izvor: Politika, 21.Sep.2010, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne zastareva krivični postupak protiv Mirjane Marković

Više javno tužilaštvo u Beogradu prekvalifikovalo je optužnicu protiv nekadašnje predsednice JUL-a i time sprečilo da nastupi zastarelost krivičnog gonjenja

Nekadašnja predsednica JUL-a Mirjana Marković neće izbeći odgovornost pred srpskim pravosuđem. Kako „Politika” saznaje, Više javno tužilaštvo u Beogradu prekvalifikovalo je optužnicu protiv supruge bivšeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, pa joj se sada umesto nedozvoljenog posredovanja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vezi sa nezakonitom dodelom stanova Vlade Republike Srbije na teret stavlja krivično delo zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem. Tužilaštvo je u ovom dokumentu predložilo i da se Mirjani Marković sudi u odsustvu imajući u vidu težinu i način izvršenog dela. Optužnica je, kako saznajemo, precizirana i u odnosu na Bratislavu Bubu Morinu, nekadašnju saveznu ministarku za izbegle i raseljene osobe.

– Više javno tužilaštvo u Beogradu pažljivo je pratilo proces suđenja optuženoj Mirjani Marković i donelo odluku da izvrši prekvalifikaciju krivičnog dela neovlašćeno posredovanje u podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Takođe, tužilaštvo je predložilo da se optuženoj Mirjani Marković sudi u odsustvu čime se ostvaruju zakonske i procesne pretpostavke da ne nastupi zastarelost krivičnog gonjenja, kao i da se optuženoj sudi bez obzira na to što se nalazi u bekstvu. Podsećam, da je Interpolova crvena poternica za okrivljenom Mirjanom Marković još na snazi – rekao je za „Politiku” Tomo Zorić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

Prema navodima prekvalifikovane optužnice, Markovićeva se tereti da je kao predsednica direkcije JUL-a iskoristila službeni položaj tako što je nekadašnjeg generalnog sekretara Vlade Republike Srbije i vladinog člana Komisije za stambena pitanja Živku Knežević podstrekla da dodeli stan Iloni Pešić, dadilji svog unuka, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove. Prema daljim navodima optužnice, Markovićeva je Kneževićevu obavestila da Pešićeva treba da zasnuje radni odnos u rezidenciji i da je potrebno da joj se reši stambeno pitanje. Posle toga je, prema navodima optužnice, Pešićevoj kao zakupcu na neodređeno vreme dodeljen na korišćenje stan u Ulici Đuke Dinića u Beogradu, površine 47,36 metara kvadratnih. Stan je Pešićevoj, inače radniku Zdravstvenog centra Požarevac, dodeljen bez pravnog osnova i mimo sednice Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije.

Bratislavi Bubi Morini prekvalifikovanom optužnicom na teret se stavlja da je zloupotrebivši službeni položaj „sa umišljajem podstrekla Kneževićevu da njenom sinu Kohanu Morini bez pravnog osnova, dodeli stan u zakup, iako je bio radnik „Telekoma Niš”, a ne Vlade Republike Srbije.

Nekadašnja predsednica JUL-a napustila je Srbiju u februaru 2003. godine i od tada je nedostupna srpskim pravosudnim organima. Generalno tužilaštvo Ruske Federacije zvanično je u avgustu 2008. godine obavestilo tadašnjeg ministra pravde Dušana Petrovića da su Mirjana Marković i njen sin Marko, 22. februara 2006. godine dobili status izbeglica u Rusiji. U tom dopisu navedeno je i da na osnovu Evropske konvencije o ekstradiciji, Markovićeva i njen sin ne mogu da budu izručeni Srbiji s obzirom na to da imaju status izbeglica.

Protiv Mirjane Marković i Marka Miloševića, pred Specijalnim sudom u toku je istražni postupak zbog sumnje da su vođe kriminalne grupe koja se devedesetih godina prošlog veka bavila švercom duvana.

Miroslava Derikonjić

objavljeno: 22.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.