Ne veruju mu? SAD špijuniralr Zelenskog

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 10:22

Ne veruju mu? SAD špijuniralr Zelenskog

Sjedinjene Američke Države špijunirale su ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, javila je televizija "Si-En-En".

Oni su se pozvali se na tajna dokumenta Pentagona koja su procurila na internetu.

"Jedan dokument otkriva da su SAD špijunirale Zelenskog", navodi kanal.

Kako se dodaje, izvor blizak ukrajinskom predsedniku nije iznenađen ovakvom situacijom i nazvao ju je "očekivanom". Takođe se napominje da su ukrajinski zvaničnici duboko razočarani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << curenjem dokumenata.

Televizija dodaje da se u izveštaju američkih obaveštajnih službi, zasnovanom na podacima radarskih obaveštajnih službi, navodi da je Zelenski krajem februara "predložio da se izvede napad na mesta razmeštanja ruskih trupa u Rostovskoj oblasti" uz pomoć bespilotih letelica, pošto Ukrajina nema oružje dugog dometa sposobno za pogađanje takvih ciljeva.

Kako navodi "Si-En-En", dobijeni obaveštajni podaci mogu da objasne javne izjave SAD o nevoljnosti da Ukrajini obezbede oružje dugog dometa zbog bojazni da će ga Kijev upotrebiti za udare na ciljeve unutar teritorije Rusije.

Mediji su u četvrtak pisali da Pentagon istražuje curenje na društvenim mrežama materijala koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO-a da ih ojačaju.

List "Njujork tajms" je primetio da dokumenti, datirani početkom marta, navodno kruže "ruskim provladinim kanalima na Telegramu".

Međutim, u petak je objavljeno o novim curenjima dokumenata. Kako je naveo list, na interet je moglo dospeti više od sto dokumenata, a šteta od incidenta se procenjuje kao značajna.

Istovremeno, agencija Rojters je, pozivajući se na američke zvaničnike, navela da ne isključuje mogućnost da su tajni materijali koji se odnose na ukrajinske snage mogli biti falsifikovani.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.