Ne treba žuriti sa posetom Zagrebu

Izvor: B92, 02.Feb.2019, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne treba žuriti sa posetom Zagrebu"

Slovenački ministar spoljnih poslova Miro Cerar izjavio je da on i premijer Marjan Šarec imaju poziv da posete Hrvatsku.

Cerar smatra kako s time ne treba žuriti dok Hrvatska ne napravi korak u pravcu priznavanja arbitražnog rešenja za granični spor.

"To će na kraju biti odluka predsednika vlade, ali obojica smatramo da sa posetom ne treba preterano žuriti, dok suprotna strana ne pokaže da je više spremna da poštuje vladavinu prava", rekao je Cerar u razgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ljubljansko Delo, prenosi Hina.

Prema njegovim rečima, "najpre mora doći do pomaka na drugoj strani da bi takva poseta imala smisla", i dodao da Ljubljana ima poziv na sastanke i sa hrvatskim premijerom i sa ministarkom spoljnih poslova.

Ipak, kaže on, bez obzira na sve to na ličnom nivou postoji normalna komunikacija.

"Normalno komuniciramo, ali kada se stvari prenesu na službeni nivo, koji ima simboličko, a time i veliko stvarno značenje, onda mislim da Hrvatska mora da shvati kako je dužna najpre da napravi korak u pravom smeru", rekao je Cerar.

On dodaje da Slovenija sa Hrvatskom ima odličnu saradnju u nekim oblastima, ali da je Hrvatska nepriznavanjem arbitražnog rešenja praktično Sloveniji postavila "ultimatum".

"Našli smo se pred političkim utimatumom Hrvatske koja ne priznaje vladavinu prava i zato smo podneli tužbu sudu EU u Luksemburgu. Nadam se da će taj sud jasno proceniti da Hrvatska kršenjem pravno važeće arbitražne presude krši i pravo EU", kazao je Cerar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.