Ne mogu radnike da oteraju kući

Izvor: Blic, 13.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne mogu radnike da oteraju kući

Da li Smederevci žive bolje od kako su „Sartid", u minut pre potpunog kraha, kupili Amerikanci? Odgovor na to pitanje daje statistika - za samo nekoliko godina Smederevci su sa začelja skočili na vrh liste po visini prosečnih plata u Srbiji. Povoljna statistika i deblji novčanici građana upravo su rezultat dolaska Amerikanaca u grad na Dunavu.

Smederevo je uoči dolaska američke kompanije krajem 2002. godine zauzimalo neslavno 107. mesto po visini zarada, a već naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << godine popelo se na na 41. mesto. Krajem minule godine prosečna pata Smederevaca bila je 37.000 dinara, što im je donelo šestu poziciju na listi najplaćenijih radnika u zemlji.

Uprkos povicima oko navodne nezakonite privatizacije „Sartida", koji ne prestaju ni danas, Smederevcima je svanulo. Prvi su odahnuli zaposleni u danas najvećem srpskom izvozniku i jednoj od vodećih firmi srednje Evrope.

Amerikanci na čelu Železare, značilo je, osim redovnih zarada, i znatno povećanje cifre na listićima za platu. Zaposleni u proizvodnim pogodnima uz prekovremeni rad mesečno mogu da zarade i dve lekarske plate.

- Dve trećine radnika dobrovoljno radi prekovremeno jer može duplo da zaradi. Mogućnost prekovremenog rada koristi se masovno, pa neke radnike menadžeri bukvalno ne mogu da oteraju kući - kaže Željko Veselinović, predsednik Sindikata ASNS.

Iako je nemoguće saznati koliko su plate u fabrici, jer je to po američkom principu strogo čuvana poslovna tajna, izvori „Blica" navode da radnik na visokoj peći koji, osim redovnih, na poslu provede još 100 prekovremenih sati, može da zaradi između 60 i 80 hiljada dinara. Ovde se, za razliku od društvenih firmi, svaki prekovremeni sat plaća, što nije po srpskom zakonu o radu, ali se radnici ne bune.

Ovdašnji metalurzi postali su mali radnički bogovi, a kada prime platu, promet u trgovinama poveća se i do 30 odsto.

- Od „Ju-es stila" živi polovina grada. Od plata 6.000 radnika živi oko 25.000 članova njihovih familija. Potom, od trgovine robom i uslugama, još toliko ljudi pravi pozitivne bilanse u svojim preduzećima i profit ostaje u gradu. Takođe, država redovno inkasira novac na ime poreza i doprinosa, koji u vreme „Sartida" nisu plaćani redovno. Kako bude rastao „Ju-es stil", neminovno će rasti i standard žitelja - smatra Stanimir Trailović, predsednik Sindikata Smedereva.

Od oko 2.500 radnika koji su uz otpremninu od 350 evra po godini staža napustili fabriku mnogi su započeli sopstveni biznis. „Ju-es stil" je do sada zaposlio na stotine mladih sa znanjem engleskog jezika koji imaju mogućnost napredovanja, što je još jedan plus za Amerikance.

Ono što je u perspektivi značajno za grad je razvoj industrijske zone na Dunavu gde „Ju-es stil" ima vodeću ulogu. Svake godine u teretnoj luci pretovari se milion tona rude, a povećanje proizvodnje usloviće i širenje lučkih kapaciteta. To je preduslov da Smederevo u budućnosti postane najvažnija pretovarna tačka na glavnom rečnom transpotnom koridoru kroz Srbiju.

Rekordna zagađenost grada

Smederevo je zbog Amerikanaca još po nečemu u samom vrhu, ali ovoga puta na žalost žitelja. Naime, rekordna proizvodnja donela je i rekordno zagađenje životne sredine, pa je Smederevo jedan od četiri najzagađenija grada u Srbiji. Amerikanci najavljuju velike investicije u ovoj oblasti na dugoročnom planu, bez kojih, prema novim zakonima, inače neće moći da posluju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.