Ne bi mi smetala nijedna srpska slava, samo...

Izvor: B92, 27.Nov.2015, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne bi mi smetala nijedna srpska slava, samo..."

Bošnjacki član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je vlasti RS da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH, prema kojoj 9. januar ne može biti Dan RS.

"BiH je i srpska i bošnjacka i hrvatska, i svih građana koji u njoj žive. To je potvrdila i ova presuda. Ne stoje tvrdnje da se ovim šteti RS i da ja ne prihvatam RS. Naprotiv, prihvatam Republiku Srpsku i nisam protiv njenih interesa", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare.

"Ne bi mi smetala nijedna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpska slava, samo ne treba mevludima i slavama obeležavati državne praznike, jer ni mi ne pravimo ni mevlude ni tevhide za državne praznike", rekao je on.

Izetbegović je naveo da prihvata sve ono što stoji u Dejtonskom sporazumu i da je svojim radom pomogao razvoju ovog bosansko-hercegovačkog entiteta.

"Niz investicija koje su ušle u RS direktna su posledica onoga što sam ja radio. Meni je drago da je to tako. RS treba da prihvate svi njeni građani, a ne samo Srbi. Treba odrediti datum koji bi svi prihvatili kao svoj", rekao je član Predsedništva BiH.

On je dodao da se u 9. januaru kao prazniku u RS ne mogu prepoznati muslimani, katolici i građani ostalih veroispovesti.

"Pozivam vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH i da ispravimo sve diskriminatorske odredbe na svim nivoima", rekao je Izetbegović.

Ustavni sud BiH je ovu odluku doneo preglasavanjem, a Izetbegović je rekao da politički argumenti nisu prevagnuli u korist njegove apelacije.

"Nespokojan sam što nije bio konsenzus kada je u pitanju odluka. Uvek bih podneo apelaciju kojom se ispravljaju nepravde u BiH. Ako ima bilo šta što pogađa bilo koga u Federaciji, ja ću se potruditi da to ispravim", poručio je Izetbegović.

On je kao mogući praznik svih građana u Republici Srpskoj predložio dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Sumnjam da će odluka biti sprovedena u roku od šest meseci. Ali, pre ili kasnije, svaka odluka Ustavnog suda BiH će biti sprovedena i presude će biti primenjene. Prihvatam RS, nisam protiv njenog interesa", zaključio je Izetbegović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.