Nazivali ga i srpskim prorokom: Umro otac Gavrilo

Izvor: Mondo, 22.Dec.2017, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nazivali ga i srpskim prorokom: Umro otac Gavrilo

Posle duge i teške bolesti, preminuo je iguman Gavrilo starešina manastira Privina Glava kod Šida, pišu danas beogradski mediji.

Foto: Printscreen/YouTube

Telo igumana položeno je u sabornoj manastirskoj crkvi, a sveta arhijerejska liturgija koju će služiti episkop sremski Vasilije, održaće se u subotu u devet časova, prenose "Novosti".

Otac Gavrilo (Vidosav Marić) rođen je u selu Višnjićevo, u šidskoj opštini. Prvi monaški život započeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je s 11 godina u jednom od makedonskih manastira, zatim dolazi u manastir Pakrac u Hrvatskoj, pa u Kovilj.

Ovo su najveće srpske svetinje (FOTO)

"A onda su me 1978. godine zamolili da oživim zapušteni manastir Privinu Glavu. U to vreme ovde nisu hteli da dođu ni živi, ni mrtvi kaluđeri. Krenuli smo sa bogosluženjem, psihološkim, duhovnim i moralnim razgovorima. Pojedini velikodostojnici i sveštenici nazivali su me i vračarem, gatarem, gledačem i prorokom. A ništa od svega toga nisam, samo je moja duša čista. Ne daj bože, nisam prorok, jer prorok je prvi i poslednji sveti Jovan Krstitelj. I posle njega nema proroka na zemlji", ovako je pričao ranije otac Gavrilo.

Pola Srbije traži spas u selu kod Valjeva

U manastirski kompleks iz 12. veka otac Gavrilo stalno je ulagao i gradio. U sklopu manastira nalazi se pet crkvi i šest kapela.



Izvor: youtube

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.