Navalni uhapšen po povratku u Moskvu

Izvor: VOA, 17.Jan.2021, 14:54

Navalni uhapšen po povratku u Moskvu

Kritičar Kremlja, ruski opozicionar Aleksej Navalni u nedelju se vratio u Moskvu, a ruske vlasti su odmah privele, dok je bio na pasoškoj kontroli, prenosi Rojters. Navalni se vratio u Rusiju prvi put otkako je prošlog leta otrovan.  Zatvorska uprava u Moskvi saopštila je da je uhapsila Navalnog zbog navodnog kršenja dogovora o izdržavanju kazne za proneveru iz 2014. Navalni za taj slučaj tvrdi da je namešten.  Ruskom opozicionaru preti nova zatvorska kazna u trajanju i do tri i po godine, a zbog toga bi na Zapadu mogao da ojača politički pritisak da se pojačaju sankcije Rusiji, posebno u domenu izgradnje gasovoda Severni tok 2 od Rusije do Nemačke, što je projekat vredan 11,6 milijardi dolara.  Avion kojim je leteo Navalni, ruske kompanije Pobeda koja je deo nacionalnog Aeroflota, sleteo je na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, nakon što je preusmeren sa aerodroma Vnukovo, gde su stotine pristalica Navalnog došle da ga dočekaju. Policija je uhapsila nekoliko ljudi i raščistila grupu sa terminala. Pristalice su skandirale "Rusija će biti slobodna!" i "Navalni, Navalni!" Navalni je jedan od najistaknutijih kritičara predsednika Vladimira Putina, a pred povratak iz Berlina, gde je proveo proteklih nekoliko meseci, poručio je da ga ne interesuju najave ruskih vlasti da će ga krivično goniti. Ruski opozicionar se suočava i sa tri druga tekuća procesa protiv njega, za koje kaže da su politički motivisani. Navalni je od avgusta 2020. bio u Berlinu, gde je prebačen na lečenje pošto mu je pozlilo na letu za Moskvu. Nemački istražitelji su utvrdili da je bio otrovan novičokom. On je za trovanje optužio ruskog predsednika Putina. Kremlj u to negira umešanost i tvrdi da nema dokaza, a poručuje i da je Navalni slobodan da se vrati u Rusiju. Visoki Bajdenov saradnik: Rusija da odmah oslobodi Navalnog Rusija treba da odmah pusti na slobodu Alekseja Navalnog, ocenio je Džejk Saliven, koji će biti savetnik za nacionalnu bezbednost u administraciji novoizabranog predsednika Džoa Bajdena. "Navalni treba da bude hitno oslobođen a počinioci strahovitog napada na njega moraju da se pozovu na odgovornost", napisao je Saliven na Tviteru. "Napadi Kremlja na Navalnog nisu samo kršenje ljudskih prava već napad na sve građane Rusije koji žele da se čuje njihov glas", dodao je Bajdenov savetnik. Litvanija, Letonija i Estonija traže "restriktivne mere protiv Rusije" Članice Evropske unije Litvanija, Letonija i Estonija pozvale su na uvođenje restriktivnih mera protiv Rusije posle hapšenja Navalnog, saopštio je ministar spoljnih poslova Litvanije na Tviteru.  "Hapšenje Alekseja Navalnog od strane ruskih vlasti je potpuno neprihvatljivo. Zahtevamo njegovo hitno puštanje na slobodu", poručio je ministar Gabrelius Landsbergis. "EU treba da brzo reaguje i ukoliko on ne bude odmah pušten na slobodu, treba da razmotrimo uvođenje restriktivnih mera u odgovor na ovaj grubi čin", dodao je.        

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

NAVALJNI PRE PRIVOĐENJA PORUČIO DA SE NE BOJI HAPŠENJA: Kritikovao je vlasti zbog preusmeravanja aviona, izvinio se putnicima

Izvor: Kurir, 18.Jan.2021, 10:22

Aleksej Navaljni, najoštriji kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, priveden je sinoć nakon što je sleteo u Moskvu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.