Navaljni: Toliko su lenji da su im i slovne greške iste

Izvor: B92, 09.Feb.2017, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navaljni: Toliko su lenji da su im i slovne greške iste

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni istakao je da ga je ruski sud osudio istovetnom presudom koju je oborio Evropski sud za ljudska prava.

On je proglašen krivim za organizovanje krađe tuđe imovine, odnosno za krađu deset hiljada kubnih metara drva u julu 2013. godine.

Navaljni je tada odveden iz sudske sale na služenje zatvorske kazne, ali je sud dan kasnije preinačio kaznu na uslovnu i novčanu kaznu i oslobodio ga.

Evropski sud za ljudska prava je nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << žalbe Navaljnog ocenio da su ruski sudovi u njegovom slučaju "proizvoljno tumačili zakonske odredbe i kršili prava optuženog", a kasnije odbacio žalbu Rusije na tu odluku.

Vrhovni sud Rusije kasnije je odlučio da se proces Navaljnom ponovi, što je i učinjeno početkom decembra 2016. godine.

“Sudija je pročitao identičan tekst, što mnogo govori o celom suđenju. Čak su i slovne greške u imenima kompanija identične u oba teksta. Oni su bili previše lenji da bi napisali novo. To je demonstracija da ih nije briga za Evropski sud i da mogu da koriste staru presudu“, rekao je Navaljni.

Vođa velikih protesta protiv vlasti 2011. i 2012. godine je najavio da će se kandidovati za predsednika Rusije na izborima u decembru.

Šef kampanje Leonid Volkov je rekao da Navaljni nastavlja kampanju iako je proglašen krivim, kao i da će odluku o tome da li će on biti kandidat doneti Kremlj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.