Izvor: Nezavisne Novine, 23.Jan.2018, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici stvorili luk koji ne izaziva suze

Ako ste ikad pripremali luk u kuhinji onda znate da je to jedan od napornijih kulinarskih poslova. Svi kuvari se slažu u jednom, a to je da luk svaki put napuni oči suzama i osim nošenja zaštitnih naočara do sada nije postojalo adekvatno rješenje za ovaj problem.

Ipak, naučnici i farmeri iz SAD su došli do rješenja za ovaj problem, koji već decenijama muči kulinarske majstore i zajedničkim snagama su stvorili luk koji ne izaziva suze.

Novi proizvod nosi naziv >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Sunion i rezultat je prirodnog ukrštanja nekoliko vrsta luka, na kojem su naučnici radili na farmama u Nevadi i Vašingtonu još od 1980. godine.

Tvorci novog povrća ističu da se potrošači ne moraju brinuti za kvalitet njihovog novog proizvoda jer ova nova biljka sadrži sve ukuse kao i obični luk, osim što ne izaziva suze tokom pripremanja, i eliminisan je neugodni zadah koji ostaje nakon konzumiranja standardnog luka.

Kod rezanja običnog luka oslobađaju se enzimi koji proizvode plin sin-propantial-S-oksid. Kad on dođe do očiju stvara se blaga sumporna kiselina, što uzrokuje peckanje. Kako nervni završeci takvu reakciju prepoznaju kao opasnost, mozgu se šalje signal zbog kojeg poteku suze zaštitnice. Ono što je interesantno je da kod običnog luka ove supstance postaju jače ako je luk duže vremena skladišten, a kuvari se slažu s ovim podatkom i dodaju da što duže luk stoji - on će vam natjerati veće suze na oči.

Kod novog proizvoda, luka Sunion, ova pojava je potpuno neutralisana i što duže stoji u skladištu efekat suza u očima je sve manji.

Ovaj novi luk se već nalazi na američkom tržištu, a među prvima koji su ga probali bili su novinari lista "Vašington post". Oni su potvrdili izjave naučnika da novi luk ne izaziva suze i ne ostavlja neprijatan zadah, a opet je zadržao isti ukus. Neki od njih su istakli da je toliko ukusan da bi se mogao konzumirati kao kokice.

Nažalost, za ostale ljubitelje ove zdrave namirnice, novi Sunion luk se trenutno može nabaviti isključivo u Nevadi i Vašingtonu. Tvorci ovog proizvoda ističu da su trenutno pokrenuti veliki napori da se nova namirnica nađe na policama supermarketa širom planete.

Ono što je interesantno je činjenica da ovo nije prvi put da se ovakav luk našao na policama supermarketa. Još 2015. godine jedna japanska kompanija je proizvela nešto slično, međutim on nije naišao na blagonaklonost javnosti koja je tvrdila da novi luk koji ne izaziva suze nema isti ukus kao luk na koji su navikli. Japanska kompanija je koristila drugačiji pristup po kojem su od već postojećeg luka vađeni enzimi koji su izazivali suze. Nažalost, stanovništvo nije odobrilo ovakav proizvod pa je on vrlo brzo povučen iz prodaje.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.