Naučnici razvili nove kapsule protiv ćelijskog limfoma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2019, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici razvili nove kapsule protiv ćelijskog limfoma

Naučnici širom sveta pokušavaju da nađu lek za kancer. Jedan takav stiže iz Kine, a odobrila ga je i Američka uprava za hranu i lekove.

Američka uprava za hranu i lekove odobrila je kapsule razvijene u jednoj pekinškoj biotehnološkoj kompaniji.

Namenjene su za lečenje odraslih pacijenata sa takozvanim mantle ćelijskim limfomom, i koji su dobili bar jednu prethodnu terapiju.

„Prema podacima kliničkih ispitivanja, stopa efikasnosti dostiže više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 80 procenata, a ukupna stopa izlečenja više od 60 procenata“, rekao je Zu Jun, direktor Odeljenja limfoma, Pekinške bolnice za kancer

Od razvoja leka do dobijanja odobrenja američke administracije, bilo je potrebno sedam godina.

U klinički projekat bilo je uključeno više od 1.600 pacijenata.

Pored podnošenja zahteva za odobrenje za prodaju u Sjedinjenim Državama, kompanija je takođe podnela zahtev za prodaju u Kini.

Mantle ćelijski limfom je vrsta nehočkinsovog limfoma koji predstavlja tri do 10 procenata slučajeva nehočkinsovog limfoma u Sjedinjenim Državama.

Oboleli obično dobro reaguju na početni tretman, ali na kraju bolest se vraća ili pacijent prestaje da reaguje na terapiju, dok ćelije raka nastavljaju da rastu.

Kod 84 procenata pacijenata, koji su već ranije primili terapiju, a potom i novi lek, došlo je do smanjenja tumora. Bolest uglavnom pogađa starije osobe, češće muškarce.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.