Naučnici objasnili način kretanja leteće zmije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2020, 11:54

Naučnici objasnili način kretanja leteće zmije

Tim naučnika sa Univerziteta "Virginia Tech" objavio je u rad u kojem je objasnio način na koji leteća zmija (Chrysopelea paradisi) uspeva da se kreće kroz vazduh prelazeći sa jednog drveta na drugo, preneo je CNN.

Leteća zmija živi na jugu i jugoistoku Azije, a naučnici tvrde da ona uspeva pa se prelazi sa jednog drveta na drugo tako što klizi kroz vazduh.

Vođa tima naučnika koji je učestvovao u istraživanju Isak Jeton je za CNN rekao da ove zmije prave >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << valovit pokret dok se kreću u vazduhu, kao što to čine i prilikom kretanja na kopnu, kao i da su želeli da otkriju zašto se one kreću na taj način. Jeton tvrdi da sada razume zašto je to tako: on smatra da valovito kretanje sprečava da se zmija prevrne ili da prokliza, a takođe im omogućava i da pređu veće razdaljine.

Naučnici su sproveli eksperimente sa pravim zmijama na zatvorenom, u okviru univerziteta, a takođe su razvili i kompjuterski model.

U narednoj fazi istraživači će posmatrati kako zmije skaču sa drveta na drvo ili klize u realnim uslovima, dok će cilj biti da se prouči način na koji se ove zmije podižu i okreću u vazduhu, rekao je Jeton.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature Physics".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Naučnici objasnili način kretanja leteće zmije

Izvor: B92, 01.Jul.2020

Tim naučnika sa Univerziteta "Virdžinija Teh" ("Virginia Tech") objavio je u rad u kojem je objasnio način na koji leteća zmija (Chrysopelea paradisi) uspeva da se kreće kroz vazduh prelazeći sa jednog drveta na drugo...Leteća zmija živi na jugu i jugoistoku Azije, a naučnici tvrde da ona uspeva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.