Naučni skup u SANU o starenju Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučni skup u SANU o starenju Srbije

BEOGRAD - U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti danas će biti održan naučni skup na temu "Starenje Srbije - izazov 21. veka".

Cilj skupa je da sa različitih aspekata naučno rasvetli problem starenja u Srbiji i njegove moguće posledice i ukaže na mogući put rešenja ovog problema budući da je Srbija sa 15,7 odsto starijih od 65 godina četvrta na listi najstarijih populacija na svetu.

U naučnom odboru za pripremu skupa su akademici Ljubiša Rakić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vladeta Jerotić, Zoran Maksimović, Bogdan Đuričić i dopisni članovi SANU Vladimir Bumbaširević, Dragan Micić i Nebojša Lalić.

Skup organizuje Odeljenje Medicinskih nauka SANU zajedno sa Medicinskim fakultetom u Beogradu, Udruženjem gerentologa i gerijatara Srbije i Kliničko-bolničkim centrom Zvezdara, a pokrovitelj je Ministarstvo zdravlja Srbije.

Prema rezultatima popisa iz 2002. godine, više od 900.000 osoba u centralnoj Srbiji i oko 300.000 u Vojvodini staro je 65 i više godina, a prema podacima nevladinog sektora, 12,8 odsto starijih od 70 godina nema nikakvih primanja i živi veoma teško.

Istraživanja sprovedena u zemljama EU pokazala su da svaka treća starija osoba u domu ili drugoj ustanovi trpi neku torturu, a u domaćinstvima je nasilju izloženo najmanje četiri procenta.

Domaći stručnjaci ocenjuju da je u našoj zemlji ova slika daleko mračnija i da su evropske brojke samo vrh ledenog brega, a u prilog tome svedoče podaci da su najčešće žrtve žene starije od 75 godina, uglavnom sa nekim psihičkim ili fizičkim tegobama.

Istraživanja su pokazala da su počinitelji najčešće osobe od poverenja - deca, kućepazitelji i lekari, a ima primera da su zlostavljači bila i sveštena lica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.