Naučili najvažniju životnu lekciju

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jun.2016, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučili najvažniju životnu lekciju

Nakon priče objavljene u "Vestima" o đacima iz zabitog sela Dujke na Pešteru, kojima je izgorela škola i koji nastavu pohađaju u iznajmljenoj baraci bez vode, struje i najneophodnijih učila, prethodnih dana stiglo je iznenađenje.

U posetu "malim gorštacima": Enesu Avdiću, Ernadu i Melihi Čolović, Ajseli, Adelu i Rijadu Graca i njihovoj učiteljici Ajseli Mašović, pred sam završetak školske godine došli su učenici drugog razreda gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iz Novog Sada.

Oni su, zajedno sa razrednom starešinom Rimom Lakić zakupili minibus i zaputili se na 400 kilometara udaljeni Pešter. To su učinili sa željom da posete, ohrabre i podrže decu koja dnevno prepešače 20 kilometara, uruče im nešto novca i skromne poklone koje su obezbedili u svom gradu.

Doneli su im i dva računara, knjige, pribor, slatkiše... Za svako dete iz sela Dujke i jednog od odeljenja Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" novosadski gimnazijalci poneli su po torticu, koju im je specijalno za ovu priliku napravila poslastičarnica Vremeplov i jednu veliku za svih šestoro mališana.

- Najdirljiviji trenutak bio je kada je naš minibus stigao pred njihovu baraku. Deca su istrčala iz autobusa i kao da se znaju godinama krenula u susret mališanima iz sela Dujke. Osetili smo neopisivu radost i najiskreniju ljubav. Oni uče, pešače i mnogo rade pomažući svojim porodicama. Meliha Čolović sama brine o nepokretnoj baki i vodi celu kuću, zna sve šta se događa u selu. Zato jedva čekamo da i oni dođu kod nas. Naša deca žele da im obezbede smeštaj i budu njihovi domaćini. Očekujemo ih već u septembru - priča profesorka Rima Lakić.

Tom prilikom je naglasila da su deca naučila najvažniju životnu lekciju iz humanosti, koja se ne može pročitati ni u jednom udžbeniku.

- Dirnuti smo gestom naših drugara iz Novog Sada. Pomogli su nam, podržali i pokrenuli akciju da dobijemo struju i poboljšamo uslove u našoj brvnari. Hvala im od srca na divnom iznenađenju i pozivu u Novi Sad - kazala je učiteljica Ajsela Mašović.

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.