Izvor: B92, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje za Zvornik

Beograd -- Suđenje šestorici optuženih za ratne zločine na teritoriji opštine Zvornik, 1992. godine, nastavljeno svedočenjem Alekse Sekanića.

Sekanić je u to vreme bio zamenik komandanta štaba Teritorijalne odbrane (TO). On je kazao da je štab TO, čiji je komandant bio drugooptuženi Branko Popović, formiran krajem aprila kako bi se "naoružani ljudi u Zvorniku i okolini stavili pod kontrolu", a na zahtev opštine na čijem je čelu bio prvooptuženi Branko Grujić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je rekao da je u štabu TO bio desetak dana, posle čega je početkom juna prešao u zvorničku brigadu.

Svedok je naveo da nije čuo za zločine u Domu kulture u Čelopeku i na lokalitetima Ekonomija i Ciglana u periodu od maja do jula 1992. godine, kao ni za iseljavanje Divičana i deportaciju bosanskih Muslimana iz sela Kozluk i Skočić.

Za prisilno iseljavanje bosanskih Muslimana i više zločina na nekoliko lokaliteta u zvorničkoj opštini optuženi su Grujić, Popović i pripadnici jedinice "Žute ose" Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović i Dragutin Dragićević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.