Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje za Zvornik

Beograd -- Danas je nastavljeno suđenje šestorici optuženih za ratne zločine u opštini Zvornik 1992.

Suđenje optuženima za zločine u Zvorniku u proleće 1992. nastavljeno je danas svedočenjem nekadašnjeg predsednika Crvenog krsta u Loznici Zorana Nikolića, o iseljenju muslimanskog stanovništva iz zvorničkog sela Kozluk.

Svedok je potvrdio da je na dan iseljenja Kozlučana predstavnik tog sela, tadašnji predsednik mesne zajednice Kozluk Fadil Banjanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tražio pomoć Crvenog krsta u Loznici za stanovništvo koje je napustilo domove u velikoj žurbi.

Nikolić je rekao da je Banjanović tražio da muslimanima iz Kozluka bude obezbeđen odlazak iz Loznice u što kraćem roku i da je iz razgovora s njim shvatio da su svi oni u užasnom strahu i panici. "Banjanović je delovao uznemireno, kao što deluje čovek koji je napustio kuću", rekao je Nikolić.

On nije mogao da navede razloge za taj strah, kao ni broj ljudi koji su u kamionima i autobusima čekali da im se omogući odlazak iz Loznice, ali je rekao da je čuo da je preko mosta na Drini sa bosanske strane prešla ogromna kolona ljudi.

"Kozlučani su sami hteli da odu preko Loznice, a ne na suprotnu stranu, u Tuzlu", rekao je Nikolić i dodao da su verovatno želeli da odu u inostranstvo, dalje od ratnih dešavanja.

Odgovarajući na pitanja sudskog veća, svedok nije mogao da navede razloge i okolnosti iseljavanja meštana Kozluka, niti da prokomentariše detalje o ulozi Crvenog krsta u tim dešavanjima, jer je, kako je objasnio, njegova uloga u toj organizaciji bila "dekorativna".

On je rekao da je prvooptuženog Branka Grujića video samo na slici i da ga nikada nije upoznao, već da je samo čuo "sve najbolje i da je to jedan glup čovek koji je samo postavljen na funkciju, dok svi drugi rade".

Za zločine u Zvorniku okrivljeni su tadašnji predsednik opštine Zvornik Branko Grujić, komandant štaba Teritorijalne odbrane Branko Popović i pripadnici paravojne formacije "Žute ose" Dragan Slavković, Ivan Korać, Dragutin Dragićević i Siniša Filipović.

Grujić i Popović okrivljeni su za prinudno iseljavanje 1.200 muslimana iz sela Kozluk i Skočić, a zajedno sa ostalom četvoricom terete se i za ubistva i zlostavljanje zarobljenika na nekoliko lokaliteta u okolini Zvornika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.