Izvor: B92, 07.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje za "Ovčaru"

Beograd -- Danas je nastavljeno saslušanje svedoka saradnika u slučaju "Ovčara", bez prisustva javnosti.

Reč je o ponovljenom suđenju optuženima za streljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991. godine. Svedok saradnik Spasoje Petković bio je u vreme događaja za koji se okrivljeni terete na redovnom odsluženju vojnog roka, raspoređen kao kurir tadašnjeg kapetana Gardijske brigade JNA Miroslava Radića, a na njegovom iskazu zasniva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se optužnica.

Proces pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu protiv 17 optuženih za streljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara ponovljen je nakon što je Vrhovni sud Srbije krajem prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Veća za ratne zločine.

Tom presudom 15 pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara proglašeno je krivim za taj zločin i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne,

dok je dvoje oslobođeno optužbi.

Za ubistvo 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari na po 20 godina osuđeni su komandant Teritorijalne odbrane Vukovara Miroljub Vujović, njegov zamenik Stanko Vujanović, komandant dobrovoljačke jedinice "Leva Supoderica" Milan Lančužanin.

Na najviše zatvorske kazne osuđeni su i teritorijalci Predrag Milojević, Predrag Dragović, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević i Saša Radak protiv koga je postupak bio razdvojen.

Na po 15 godina zatvora osuđeni su Vujo Zlatar, Milan Vojnović i Jovica Perić, a na 12 godina Predrag Madžarac. Jedina žena među njima, Nada Kalaba, dobila je devet godina, a Goran Mugoša pet godina zatvora.

Optuženi Marko Ljuboja i Slobodan Katić oslobođeni su krivice da su učestvovali u streljanjima u noći između 20. i 21. novembra 1991. godine.

Za zločin na Ovčari jedina pravosnažna presuda izrečena je Milanu Buliću koji je osuđen na dve godine zatvora.

Svi optuženi su na početku ponovljenog suđenja 13. marta odbacili krivicu za učešće u ratnom zločinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.