Izvor: B92, 21.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje šestorki u Hagu

Hag -- Na suđenju nekadašnjim funkcionerima Srbije u Haškom tribunalu, svedočio je vojni ekspert Haškog tužilaštva, Filip Ku.

On je izjavio da je general Nebojša Pavković u leto 2002. predao glavnoj tužiteljki Karli Del Ponte dokumente o delovanju VJ na Kosovu 1998-99. Ku je to rekao kao poslednji svedok optužbe na suđenju Pavkoviću i saoptuženima za zločine nad kosovskim Albancima - bivšem predsedniku Milanu Milutinoviću, Nikoli Šainoviću, i generalima Dragoljubu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ojdaniću, Vladimiru Lazareviću i Sretenu Lukiću.

Među dokumentima koje je Pavković predao Del Ponteovoj bili su "operativni izveštaji i naređenja iz 1998-99 godine, kao i opsežan dokument poznat kao dnevnik isturenog komandnog mesta Treće armije", precizirao je Ku.

On je kazao da je jedan deo tih dokumenata u julu 2002. general Pavković predao Del Ponteovoj posredstvom tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića. Drugi deo dokumenata Del Ponteova je dobila od samog Pavkovića, koji tada još nije bio optužen, neposredno pošto je bio smenjen sa dužnosti načelnika Generalštaba VJ.

Iskazom Kua, haško tužilaštvo završilo je izvođenje dokaza protiv optuženih. Prema ranijem planu predsedavajućeg sudije Ijena Bonomija, iduće nedelje bi, u skladu sa pravilima suda, trebalo da bude održana rasprava o zahtevu odbrane da optuženi budu oslobođeni po tačkama optužnice koje nisu dokazane.

Suđenje će zatim biti prekinuto na nekoliko meseci, kako bi se advokatima optuženih omogućilo da se pripreme za odbranu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.