Nastavljeno suđenje Mladiću

Izvor: B92, 11.Sep.2013, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Mladiću

Hag -- Unakrsnim ispitivanjem vojnog veštaka optužbe Ričarda Batlera pred Tribunalom u Hagu je danas nastavljeno suđenje Ratku Mladiću.

Prethodna dva dana Mladić nije bio u sudnici zato što je, kako je tvrdio, bio bolestan. Pošto je raspravno veće juče - pozivajući se na nalaz lekara da je Mladić sposoban za suđenje - odlučilo da postupak danas nastavi i ako optuženi ne bude prisutan, on je jutros došao u sudnicu.

O Mladićevom zdravstvenom stanju danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sudnici nije bilo reči, osim što je predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) naznačio da će apelaciono veće suda doneti odluku o zahtevu odbrane, na preporuku lekara, da radna nedelja bude skraćena s pet na četiri dana. Pretresno veće je dvaput odbacilo taj zahtev, a Mladićeva odbrana se na to žalila.

Vojni veštak optužbe Batler, čije je unakrsno ispitivanje danas započeo Mladićev branilac Dragan Ivetić, prošle nedelje je izložio hronologiju srebreničke operacije Vojske Republike Srpske, uključujući i pogubljenje hiljada zarobljenih Muslimana, jula 1995, na osnovu velikog broja dokumenata te vojske koje je analizirao.

Tadašnji komandant VRS i general, Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je njegova vojska 11. jula 1995. zauzela tu enklavu pod zaštitom UN.

Batler je odrečno odgovorio na pitanje branioca Ivetića da li je našao ijedan dokument s Mladićevim potpisom kojim je bilo naređeno izvršenje zločina u Srebrenici.

"Nisam naišao na dokument kojim bi Mladić naredio pogubljenje zarobljenika", rekao je svedok naglasivši, međutim, da je, po njegovoj oceni, na zločin upućivalo Mladićevo naređenje s jeseni 1995. da se obezbedi gorivo za operaciju premeštanja posmrtnih ostataka srebreničkih žrtava iz primarnih u sekundarne grobnice.

Po optužnici i ranijim presudama, VRS je, u pokušaju da prikrije zločin u Srebrenici, septembra i oktobra 1995. iskopala tela iz više grobnica u okolini Zvornika, premestila ih i ponovo pokopala na teško pristupačnim mestima.

Advokat Ivetić nastojao je da naruši verodostojnost veštaka tvrdnjom da je Batler, kao obaveštajni oficir Armije SAD, krajem devedesetih godina bio "pozajmljen" tužilaštvu Tribunala, kao vojni analitičar u istrazi zločina u Srebrenici.

Batler je to potvrdio, podvlačeći da je sve zadatke dobijao od tužilaštva, a ne od američke vojske koja kasnije, po njegovim rečima, nije imala nikakav uticaj na izveštaj koji je napisao o Srebrenici.

Sugestiju odbrane da je, kao bivši analitičar zaposlen u tužilaštvu, bio pristrasan, Batler je odbacio, naglasivši da će objektivnost njegovog izveštaja oceniti sud.

Veštak je potvrdio i da je analizirao samo dokumente koje je dobio od tužilaca. Konstatovao je da se, iako su kasnije otkriveni brojni drugi spisi, "nije pojavila nijedna alternativna verzija događaja u Srebrenici i uloge VRS koja bi pokazala da moj izveštaj nije validan".

Mladićev branilac će unakrsno ispitivanje Batlera nastaviti sutra, pošto sudije saslušaju kratak iskaz drugog svedoka optužbe.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida; za terorisanje stanovništa Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, i za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavlja se suđenje Mladiću

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Sep.2013

Suđenje Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom trebalo bi da bude nastavljeno danas, odlučilo je Sudsko veće posle lekarskog izveštaja. Mladić se juče, zbog lošeg zdravstvenog stanja, nije pojavio u sudnici. Mladić (71), nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, optužen...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.