Izvor: B92, 08.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Milutinoviću

Hag -- Na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću u Haškom tribunalu, nastavio je da svedoči profesor Ratko Marković.

Svedočeći u odbranu Milutinovića, Marković je izjavio da su Milutinović i Vlada Srbije od 1998. radili na mirnom rešenju krize na Kosovu, ali da su albanski lideri to odbijali.

Sredinom marta 1998, i predsednik Srbije Milutinović je posebnom deklaracijom apelovao na vođe kosovskih Albanaca da "bez odlaganja i uslovljavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uzmu učešće u političkom dijalogu" i garantovao im da će dogovoreno biti i sprovedeno, naznačio je Marković.

Po njegovim rečima, vodeći albanski političari, poput Ibrahima Rugove i Adema Demaćija, nisu se odazvali ni tom apelu, iako su im pozive na sastanke vlasti slali i na privatne adrese.

Dok ga je ispitivao Milutinovićev branilac Slobodan Zečević, Marković je negirao da je u pokušajima da se kosovski problem reši političkim dijalogom učestvovao Ratomir Tanić, koji je kao svedok optužbe ranije tokom suđenja tvrdio da je bio "motorna snaga" tog procesa.

Zajedno sa Milutinovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova 1999, optuženi su i tadašnji potpredsednik vlade SRJ Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.