Izvor: B92, 18.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Miloševiću

Hag -- Pred Haškim tribunalom u petak je završeno svedočenje novinara nedeljnika "Vreme" Jovana Dulovića. Kako javlja specijalni izveštač B92 Ljubica Gojgić, njegov iskaz do kraja je ostao zatvoren za javnost, uprkos protivljenju Slobodana Milosevića, koji je tražio da delovi unakrsnog ispitivanja koji se odnose na ono što je Dulović govorio tokom javne rasprave budu takođe otvoreni za javnost. Sudeći po odlukama Sudskog veca, i u narednom periodu pred sudom će se pojaviti brojni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svedoci koji će svedočiti uz pojačane mere zaštite. Sudsko veće do sada je odobrilo zahteve Tužilaštva da čak 11 svedoka čije se svedočenje očekuje bude zaštićeno različitim merama zaštite, od zaštite lika i glasa do svedočenja iza zatvorenih vrata. Tužilštvo je takve zahteve objasnilo opasnostima i kojima su svedoci izloženi i obavezom Suda da im pruži zaštitu. U slučaju svedoka C028 za kog se u dokumentima Tužilaštva kaže da će dati ključne dokaze o podršci koje su srpske vlasti, posebno Minstarstvo odbrane, davale paravojnim formacijama iz Srbije koje su se borile u Bosni i Hrvatskoj, kao i o ulozi JNA u formiranju vojske RS, odobren je zahtev da on svedoči iza zatvorenih vrata, pošto je Tužilaštvo obavestilo sud da je već bilo pokušaja da taj svedok bude ubijen ili psihički zlostavljan.

Prvi zaštićen svedok iz tog niza pojavio se u petak. Reč je o Srbinu iz Hrvatske Dubice, koji se u Tribunalu vodi pod šifrom C1141. On je ispričao da je 20. oktobra 1991. policija SAO Krajine sakupila 53 meštanina sela u Vatrogasni dom, gde je navodno trebalo da bude održan sastanak, a gde su zapravo držani pod stražom. Samo 10 ljudi, uključujući svedoka, uspelo je da napusti Vatrogasni dom, a ostali su kasnije pronađeni u masovnim grobnicama u susednom selu Bacin, ispričao je C1141. Svedok je rekao da su žrtve bile stariji ljudi, među kojima je bilo najviše Hrvata, ali i 2 Srbina. Na pitanje tužioca zašto je, kao Srbin i sam bio izložen progonu, C1141 je odgovorio da je to zato što je odbio ponudu da bude predsednik SDS u svom mestu, kao i zbog toga što se protivio pljački i progonu ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.