Izvor: B92, 05.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno sudjenje Milosevicu

Hag -- Sukri Aliju iz opstine Dragas na Kosovu, nekadasnji kapetan prve klase jugoslovenske vojske, rekao je pred Haskim tribunalom da je u prolece 1998. godine oformljen "zajednicki, ratni stab za Kosovo", za koga Aliju "misli da je planirao oruzane sukobe na Kosovu, odnosno da je pripremao rat protiv Albanaca", javlja specijalni dopisnik RTV B92 Ljubica Gojgic. Ovaj stab u kome su, izmedju ostalih, bili Nikola Sainovic, Milomir Minic, Zoran Andjelkovic, Nebojsa Pavkovic i general Lazarevic, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objedinjavao je aktivnosti vojske, policije, civilne zastite i teritorijalne odbrane, ciji su pripadnici takodje bili naoruzani, rekao je Aliju, koji je u Tuzilastvu do danas vodjen kao zasticeni svedok K30.
Po istom principu zajednicke komande osnivane su na lokalnom nivou u 28 opstina na Kosovu, izjavio je svedok, sugerisuci da je na taj nacin naoruzano "celo srpsko stanovnistvo" u pokrajini.
Aliju je bio manje ubedljiv u objasnjenjima porekla navedenih informacija. Naime, on je najpre rekao da se pomenuti zajednicki stab sastajao tajno, da bi ubrzo zatim ustvrdio da su sastanci srpskih funkcionera odrzavani svakog utorka u 5 sati, u Pristini.
Koreanski sudija Kvon insistirao je da mu svedok objasni kako zna za sve to kada on licno nije prisustvovao navodnim sastancima? Na vise puta ponovljeno pitanje Aliju je rekao da nema pisanih dokaza o tome ali da mu je o postojanju ratnog staba za Kosovo govorio njegov pretpostavljeni u Pokrajinskom sekretarijatu za odbranu, Petar Ilic.
Pred Haskim tribunalom danas se, po drugi put pojavio, britanski policajac Ian Hendri koji je, kao verifikator OEBS-a u Racku slikao tela ubijenih u rovu. Hendri je pozvan da odgovori na navode Slobodana Milosevica da fotografije tela ukazuju na to da su ona doneta sa neke druge lokacije i da je scena masakra namestena. Sudsko vece ogranicilo je ispitivanje Hendrija na nekoliko spornih fotografija. Na dve najproblematicnije vidi se glava ubijenog muskarca pored koje najpre nema tragova krvi, a potom se krv, na sledecem snimku jasno vidi. Hendri je insistirao da je rec o drugom uglu kamere a Milosevic je ponovio da je rec o namernoj montazi.
Na zatvorenom delu sednice sudsko vece je razmatralo primenu Pravila 70 haskog Pravilnika. Ovim pravilom regulise se svedocenje svedoka koji su obavezni da pre davanja izjave pred sudom, dobiju saglasnost svojih izvora ili dozvolu svojih vlada, ukoliko su drzavni sluzbenici. Ovo je prvi put na sudjenju Milosevicu da se raspravlja o ovom pravilu, odnosno o cinjenici da neke vlade pokrecu pitanje osetljivosti informacija koje mogu biti izrecene u sudnici, a rec je o najavljenom svedocenju Skota Bredoka, Amerikanca, pripadnika nekadasnje verifikacione misije na Kosovu, koji je trebalo da govori o Racku.
U tribunalu je u petak potvrdjeno da ce se, kao naredni svedok Tuzilastva, u ponedeljak pojaviti Knut Volebek, predsedavajuci OEBS-a u vreme izbijanja krize na Kosovu. Volebek je ambasador Norveske u Sjedinjenim Americkim Drzavama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.