Nastavljeno suđenje Karadžiću

Izvor: RTS, 16.Avg.2011, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Karadžiću

Uoči početka rata u BiH, u Zvorniku se naoružavali i Muslimani i Srbi, a sredinom juna 1992. godine u tom gradu više nije bilo Muslimana, rekao zaštićeni svedok odbrane. Napad na Zvornik, u aprilu 1992. godine, naredio Željko Ražnatović Arkan, koji je prethodno pretukao lokalne srpske zvaničnike, dodao svedok.

Suđenje Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid nad nesrbima u BiH, nastavljeno je pred Haškim tribunalom iskazom zaštićenog svedoka KDž-555 o zbivanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Zvorniku na početku rata u BiH 1992. godine.

Veći deo svedočenja bio je nedostupan javnosti zbog zaštite identiteta svedoka.

Iz otvorenog dela iskaza KDž-555 proizlazi da je on 1992. godine bio zvaničnik Srpske demokratske stranke (SDS) i lokalnog kriznog štaba u Zvorniku. Svedok je rekao da je u SDS ušao zbog zalaganja za "očuvanje Jugoslavije".

Zaštićeni svedok KDž-555 posvedočio je da je napad na Zvornik, u aprilu 1992. godine, naredio Željko Ražnatović Arkan, koji je prethodno pretukao neke lokalne srpske zvaničnike.

Pored Ražnatovićevih ljudi, u akciji su učestvovale i dobrovoljačke jedinice nazivane po vođama "Niški", "Pivarski", "Žućina grupa".

Prema rečima svedoka, bili su tu i "Beli orlovi", kao i dobrovoljci iz Loznice i Vukovara.

Tadašnji predsednik SDS-a i Republike Srpske, Karadžić optužen je za teške zločine koje su u Zvorniku u leto 1992. nad Muslimanima počinile te paravojske, uključujući masovna ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, pljačku i progon.

Neki od lidera i pripadnika tih paravojski osuđeni su za zločine u Zvorniku pred sudom u Beogradu ili su procesi protiv njih u toku.

Naoružavali se i Srbi i Muslimani

Prema rečima svedoka, ishod napada na Zvornik krajem aprila 1992. godine bio je da je polovina grada bila stavljena pod kontrolu Srba.

Zbog toga što su Muslimani kontrolisali utvrđenje iznad Zvornika zvano Kula-grad, narednih 20 dana druga polovina grada bila je "ničija zemlja". Srbi su, zatim, osvojili Kulu i uspostavili kontrolu nad celim Zvornikom, rekao je KDž-555.

Sredinom juna 1992. godine, u Zvorniku više nije bilo Muslimana, naglasio je svedok.

Svedok KDž-555 je tvrdio da su se, uoči početka rata u BiH, u Zvorniku naoružavali i Muslimani i Srbi.

Muslimani su, prema njegovim rečima, oružje dobijali iz Hrvatske, a Srbi od JNA i Teritorijalne odbrane, kao i preko "privatnih kanala", od srpskih vlasti u Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu.

Prema rečima svedoka, Muslimani su u jednom selu kod Zvornika još u oktobru 1991. osnovali Patriotsku ligu, za koju je rekao da je bila odlično naoružana i opremljena.

Na početku zasedanja, svedok je tvrdio da su tužioci iz njegovih ranijih izjava uzeli samo ono što im je trebalo, ne uzimajući u obzir kontekst zbivanja o kojima je on govorio.

Posle prigovora Karadžićeve odbrane, pretresno veće je odlučilo da iskaz svedoka sasluša uživo, umesto da u spis uvede njegovu pisanu izjavu, kako je to predložilo tužilaštvo.

U nastavku suđenja, svedoka KDž-555 sutra će unakrsno ispitivati optuženi Karadžić, koji se brani sam.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja Ujedinjenih nacija za taoce 1992-95. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.