Izvor: B92, 12.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje Haradinaju

Hag -- Svedok optužbe Miomir Stošić izjavio je da je očeve stvari prepoznao među posmrtnim ostacima iz grobnice kod Radonjićkog jezera.

Tadašnji vođa OVK u okolini Dečana, Ramuš Haradinaj je, zajedno sa potčinjenim Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem, optužen za zločine nad Srbima, Albancima i Romima. Prema optužnici, oko kanala koji vodi do Radonjićkog jezera, blizu Haradinajevog štaba u selu Glođane, u avgustu 1998. pronađeni su leševi osoba koje je OVK držala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao zarobljenike.

Stošić je posvedočio da mu je otac Velizar, koji je tada imao 64 godine i bio penzioner, 17. jula 1998. otišao biciklom na njivu i nije se vratio.

Posle mesec dana, policija je svedoka, kako je rekao, obavestila da je područje "oslobođeno" od OVK i pozvala ga da identifikuje jedno telo pronađeno u selu Zlopek, ali to nije bio njegov otac.

Nedugo zatim Stošića je policija odvela i do kanala kod Radonjićkog jezera, gde je "video pet ili šest tela". Nedelju dana kasnije, u improvizovanoj mrtvačnici u hotelu Paštrik u Đakovici, on je, po sopstvenim rečima, među posmrtnim ostacima pronađenim kod jezera prepoznao ručni sat i odeću svog oca Velizara.

Stošić je napomenuo i da je o tome ko je odveo njegovog oca kasnije čuo "samo glasine", ali da nije dobio pouzdane informacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.