Nastavlja se suđenje bivšem predsedniku GO Grocka

Izvor: B92, 11.Dec.2019, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se suđenje bivšem predsedniku GO Grocka

Beograd -- Suđenje donedavnom predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću nastavlja se u četvrtak pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu.

Suđenje će biti održano u sudskoj zgradi u Katanićevog ulici.

Iako je krivično odeljenje Drugog osnovnog suda preseljeno u renoviranu zgradu Palatu pravde, tehnički uslovi za održavanje glavnog pretresa za sada zahtevaju da se ovo sudjenje održi u zgradi suda u Katanicevoj ulici.

Simonović se tereti da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << druge optužene u ovom slučaju podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Milana Jovanovića, novinara portala "Žig info" 12. decembra 2018. godine.

Na sledećem suđenju se očekuje da Simonović i ostali iznesu svoje detaljne odbrane, a on je na početku suđenja u celosti negirao krivično delo.

Ostala trojica optuženih Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti" delimično su priznala krivično delo, navodeći da će svoje verzije događaja opisati u odbrani.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Tužilaštvo tvrdi da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronade osobu od poverenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi.

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novcanu nadoknadu, nakon cega je Mihajlović podstrekao Novakovića, a on za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to ucini kako bi mu Novaković otpisao dug.

U optužnici piše da Marinković 12. decembra 2018. godine, oko 03.20, u ulici Grobljanska 21 došao do garaže oštećenog gde se nalazilo putnicko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio molotovljev koktel, u predelu zadnjeg dela vozila, pri cemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila.

Požar se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku (kucu), "izazivajuci opasnost po život i telo oštećenih".

Na taj nacin im je pricinjena i šteta velikih razmera od 5.648.299,63 dinara, navodi tužilaštvo u optužnom predlogu.

Za Simonovica tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takode predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

Simonović je 7. marta pušten iz pritvora, u kojem je bio od 25. januara.

Bojana Cvetković Šijacki je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od pocetka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine, koji je inače bio i član Glavnog odbora SNS-a.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Godina od paljenja kuće novinara iz Grocke: Simonović iznosi odbranu

Izvor: Večernje novosti, 12.Dec.2019, 08:49

- Ubeđen sam da je do sada bilo opstrukcija. Nadam se da će konačno svako reći šta ima i verujem da će sud dovesti postupak do kraja - kaže za "Novosti" Milan Jovanović PRED Drugim osnovnim sudom u Beogradu, za četrtak je zakazan nastavak glavnog pretresa bivšem predsedniku...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.