Nastavlja se blokada Filozofskog fakulteta

Izvor: RTS, 14.Nov.2014, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se blokada Filozofskog fakulteta

Jednomesečna blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, odlučili su na večerašnjem Zboru akademci okupljeni oko Samooranizovanog studentskog pokreta. Traže da studentima na budžetu bude omogućeno da prijave više od 60 bodova. U Upravi tvrde da su ponudili kompromisno rešenje koje je odbijeno, a svakoga dana stižu novi zahtevi.

Gotovo svi zahtevi Samoorganizovanog studentskog pokreta su ispunjeni osim jednog, koji nije po zakonu, kažu u dekanatu Filozofskog fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Univerziteta u Beogradu.

"Studenti su koristili jedan ustupak koji im je bio dat, da bi prijavivši više od 60 bodova, sledeće godine plaćali samo jednu trećinu, ako imaju više zaostalih predmeta da polažu", rekao je dekan Miloš Arsenijević.

Na taj način, studenti su manipulisali bodovima pri upisu naredne godine. Ipak, ponuđeno im je kompromisno rešenje, koje su odbili, tvrde profesori.

"Sada smo sveli sve na jedan zahtev, a to je da studentima na budžetu bude omogućeno da prijave preko 60 do 70 bodova i da te bodove ne plaćaju kao budžetski studenti. Bilo tako što će im država platiti to, bilo tako što će ih uprava osloboditi plaćanja tih deset bodova", kaže delegat Samoorganizovanog studentskog pokreta.

Senat Univerziteta apeluje na studente da prekinu blokadu i da, po njenom okončanju, dodatne zahteve razmatraju legitimni predstavnici studenata i uprave.

"Svakako oni imaju imaju pravo da budu nezadovoljni sa nekim oblicima nastave i uslovima studiranja i da na to imaju pravo, i da čak legitimno protestuju ali mi se čini da je ovo prevazišlo klasičan način protesta studenata", rekao je rektor Univerziteta u Beogradu prof. Vladimir Bumbaširević.

Protiv jednog broja studenata podnete su krivične i disciplinske prijave. Napravljen je program nadoknade časova, a realizacija će zavisiti od dužine blokade.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.