Izvor: B92, 06.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja i dolazak Perišića

Hag -- Iduće nedelje u tri sudnice Haškog tribunala, uz proces protiv Slobodana Miloševića, biće nastavljeno još pet suđenja.

Tribunalu će se, kako je najavila Vlada Srbije, sutra dobrovoljno predati bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general Momčilo Perišić. Međutim, još se ne zna za koje je zločine Perišić optužen, pošto optužnica protiv njega još uvek nije zvanično obelodanjena.

Na suđenju trojici pripadnika Oslobodilačke vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova, svedočenje će u ponedeljak nastaviti Šukri Buja, jedan od zapovednika te albanske paravojske. Buju je na svedočenje tokom dokaznog postupka optužbe, Tribunal naterao obavezujućim nalogom (subpoena). Prošle nedelje Buja je potvrdio da je sa prvooptuženim Fatmirom Ljimajom 1998. doputovao na Kosovo iz Švajcarske i organizovao formiranje "gerilskih jedinica" i kanala za njihovo snabdevanje oružjem iz Albanije i Makedonije.

Ljimaju se, zajedno sa Isakom Muslijuom i Haradinom Baljajom, sudi za zločine nad albanskim i srpskim civilima u logoru Lapušnik, od marta do jula 1998.

Na suđenju bivšem predsedniku Skupštine Republike Srpske, Momčilu Krajišniku, svedoči ekspert Tužilaštva Dorotea Hanson, koja je analizirala dokumenta lokalnih srpskih vlasti u više opština iz 1992. o odvajanju od druga dva naroda u BiH i uspostavljanju srpske države. Inače, Krajišnik je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Pred haškim sudom u toku su i tri procesa visokim oficirima, pretežno muslimanske Armije Bosne i Hercegovine. Izvođenje dokaza optužbe traje u postupcima protiv bivšeg zapovednika Armije BiH, Sefera Halilovića, optuženog za ubistvo 60 Hrvata u Hercegovini u jesen 1993, te ratnog zapovednika muslimanskih trupa u Srebrenici, Nasera Orića, koga optužnica tereti za zločine nad Srbima iz okolnih sela 1992-93.

Na suđenju visokim muslimanskim oficirima Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi, za zločine nad Hrvatima i Srbima u srednjoj Bosni 1993, dokaze izvode njihovi branioci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.