Našim pticama potrebna hitna pomoć!

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jan.2017, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Našim pticama potrebna hitna pomoć!

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju na građane i nadležne službe da pomognu divljim pticama u izuzetno hladnim danima koji su pogodili Srbiju ovog januara.

Ekstremne hladnoće posebno su opasne za male ptice pevačice poput vrabaca, zeba, strnadica, senica i drozdova koje teško dolaze do hrane i čija mala tela su najizloženija smrzavanju i uginjavanju. Ovim pticama možete pomoći ako ih nahranite suncokretom, lomljenim žitaricama ili jabukama, a tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dana im ponudite i svežu nezaleđenu pijaću vodu.

Situacija je izuzetno ozbiljna i na vodama gde tokom zime boravi i do 350.000 pataka, gusaka, labudova, galebova, kormorana, gnjuraca, čaplji i drugih ptica koje uglavnom zavise od ishrane i boravka u barama, ritovima, jezerima, na rekama i ribnjacima koji u ovakvim danima brzo zalede. Zaleđene vode prinudile su ptice vodenih staništa da se koncentrišu uglavnom na rekama gde su izuzetno ugrožene nedostatkom hrane, uznemiravanjem i ubijanjem.

Velike hladnoće smatraju se elementarnim nepogodama i iz tog razloga Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahteva od nadležnog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da hitno obustavi lov na sve divlje životinje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.