Nasilni pokušaj stvaranja nezavisnosti

Izvor: RTS, 17.Mar.2013, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilni pokušaj stvaranja nezavisnosti

Martovski pogrom Srba bio je nasilni pokušaj stvaranja nezavisnosti Kosova, rekao lider DSS-a Vojislav Koštunica. Na vlastima u Srbiji je istorijska odgovornost da ne pristanu na sporazum kojim Zapad hoće da postigne cilj koji nije ostvaren ni tog 17. marta, ni NATO agresijom 1999. godine, rekao Koštunica.

Predsednik Demokratske stranke Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vojislav Koštunica izjavio je da je etnički motivisano nasilje nad Srbima na Kosovu 17. marta 2004. godine bio nasilni pokušaj stvaranja nezavisnog Kosova.

U saopštenju DSS-a, Koštunica je naveo da je na vlastima u Srbiji sada istorijska odgovornost da ne pristanu na sporazum kojim, kako je oocenio, Zapad hoće da postigne cilj koji nije ostvaren ni tog 17. marta, ni NATO agresijom 1999. godine.

"Pogrom nad srpskim narodom koji su pre devet godina organizovali albanski separatisti bio je nasilni pokušaj stvaranja nezavisnog Kosova. Pre toga je NATO agresijom i bombama pokušao da stvori nezavisno Kosovo. A danas Zapad svim silama hoće da nametne sporazum kojim se definitivno zaokružuje i legalizuje otimanje Kosova", istakao je predsednik DSS-a.

Koštunica je naveo da se Srbija konačno mora suočiti sa istinom da Evropska unija nije njen prijatelj kada je u pitanju Kosovo, i istakao da Srbija treba, sećajući se 17. marta, "odlučno, mudro i hrabro" da odbaci taj zapadni plan i da ni po koju cenu ne bude saučesnik u otimanju Kosova. 

"Ako se Srbija jednom odrekne Kosova, onda bi to imalo strahovite posledice za budućnost zemlje, za naše nacionalno samopoštovanje i elementarni ponos srpskog naroda", naveo je Koštunica.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.