Naše zdravstvo najgore u Evropi

Izvor: Kurir, 17.Maj.2012, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naše zdravstvo najgore u Evropi

Prema kvalitetu zdravstvene zaštite Srbija na poslednjem mestu od 34 zemlje Evrope, pokazao Evropski zdravstveni potrošački indeks (EHCI)

BEOGRAD - Na začelju!

Srbija je dobila 451 poen od mogućih 1.000 za kvalitet zdravstvene zaštite. Tako je naša zemlja poslednja od 34 zemlje Evrope, rezultat je Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) za 2012. godinu, koji je u utorak predstavljen u Evropskom parlamentu u Briselu. Bolje zdravstvo od Srba imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Albanci, Bugari i Rumuni, a od bivših jugoslovenskih republika najbolje je plasirana Hrvatska na 17, a zatim Slovenija na 19. mestu. Najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu imaju Holandija i Danska.

Od 42 pokazatelja koja se odnose na prava pacijenata, informacije, vreme čekanja na lečenje, ishod lečenja, obim pruženih usluga i farmaceutska sredstva, Srbija je dobila pozitivnu ocenu samo za tri. Pokazalo se da su dobri samo zakoni koji štite prava pacijenata, zatim pristup sopstvenom zdravstvenom kartonu i vakcinacija beba. Za 10 kriterijuma - poput dostupnosti lekara specijalista, izabranog lekara, uvođenja novih lekova - dobili smo srednju ocenu, dok je preostalih 29 kriterijuma ocenjeno negativno.

Arne Bjorberg, direktor švedske ekspertske organizacije „Helt konzjumer paverhaus“ (HCP), koja objavljuje rezultate EHCI, izjavio je da u Srbiji dobro funkcionišu osnovne usluge kao što je vakcinacija beba, ali da „u celini rezultat lečenja, kao i pristup pacijentima, moraju da se poprave“.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ističu da je Srbija poslednja na listi jer se u „zdravstvo u Srbiji ulaže najmanje u regionu“.

Ministar: Krivo je materijalno stanje

Ministar zdravlja prof. dr Zoran Stanković kaže da rezultati Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa odražavaju materijalnu situaciju u kojoj se nalazi naš zdravstveni sistem.

- Dugovanja po osnovu neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje, koja su dostigla iznos od oko 840 miliona evra, i oko 5.500 smrtnih slučajeva godišnje samo od tri najčešća karcinoma doprineli su tome da zauzmemo poslednje mesto - istakao je Stanković.

Kvalitet zdravstvene zaštite

Mesto na listi    br. poena

1. Holandija    872

2. Danska    822

17. Hrvatska    655

19. Slovenija    638

22. Grčka    617

28. Mađarska    577

29. Albanija    535

32. Rumunija    489

33. Bugarska    456

34. Srbija    451

Šta je dobro:

♦ Zdravstveni zakoni koji se odnose na prava pacijenata

♦ Pristup sopstvenom medicinskom kartonu

♦ Preventivna vakcinacija beba

Šta je osrednje:

♦ Učešće pacijenata u zdravstvenom sistemu

♦ Zloupotreba zdravstvenog osiguranja

♦ Registar lekara

♦ informisanost

♦ Dostupnost lekara

♦ Dostupnost lekara specijalista

♦ Ishodi carskih rezova

♦  Preventivna uključenost stomatološke nege u javno zdravlje

♦ Uključenost novih lekova o trošku države

U čemu smo loši:

♦ Pravu na drugo mišljenje

♦ Onlajn zakazivanju

♦ Elektronskom izdavanju recepata za lekove

♦ Čekanju na važne operacije

♦ Čekanju na terapiju za lečenje tumora

♦ Čekanju na CT skener

♦ Smrtnosti pacijenata od srčanog udara

♦ Smrtnosti odojčadi

♦ Prevenciji prerane smrtnosti

♦ Nedijagnostikovanju dijabetesa

♦ Nivou mamografskih pregleda

♦ Neformalnom plaćanju lekara

♦ Primeni novih lekova za lečenje raka

♦ Dostupnosti lekova za Alchajmerovu bolest

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.