Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naš oklopnjak "Lazar" jurišaće po Iraku

NIKINCI - Pomoćnik generalnog direktora firme Jugoimport SDPR Nenad Miloradović izjavio je danas da je Vojska Iraka izrazila "značajno interesovanje" za nabavku novog srpskog višenamenskog oklopnog vozila "Lazar".

Na prezentaciji mogućnosti tog vozila na poligonu Vojske Srbije u Nikincima, Miloradović je rekao da i pored oštre konkurencije na svetskom tržištu u toj oblasti, postoje dobri izgledi da se sklopi novi izvozni posao sa Irakom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Upola jeftiniji od konkurentskih vozila

On nije mogao da precizira koliko će vozilo "Lazar" koštati jer će to zavisiti od opreme koja se na njega ugradi, ali je kazao da je krajnja cena upola niža od cene konkurentskih vozila u toj klasi.

Miloradović je rekao da bi vozilo moglo da bude interesantno i za druge države Bliskog Istoka, ali i za Vojsku Srbije, Žandarmeriju i policiju.

Prema njegovim rečima, u slučaju povoljnog ishoda pregovora, serijska proizvodnja u kojoj bi učestvovalo petnaestak domaćih kompanija, mogla bi da počne na leto, dok bi prvi primerci "Lazara" iz fabrike mogli da izađu početkom 2010. godine.

Dodao je da stručne ekipe Vojske Srbije trenutno ispituju mogućnosti "Lazara" kako bi procenile da li bi vozilo moglo da se nabavi za pešadijske bataljone srpske vojske.

Namenjen za urbane sredine

Novinari su na poligonu u Nikincima prisustvovali prezentaciji mogućnosti "Lazara".

Vozilo je koncipirano za potrebe pešadije i specijalnih jedinica angažovanih u protivterorističkim ili mirovnim operacijama.

Stepen oklopne zaštite omogućava akcije u urbanim sredinama i naseljenim područjima, u uslovima zaseda protivnika i upotrebe protivtenkovskih mina i improvizovanih eksplozivnih naprava.

Posadu vozila osmotočkaša čine komandir, vozač i operator naoružanja, a u unutar "Lazara" može da se smesti pešadijsko odeljenje od deset naoružanih vojnika.

Oni su smešteni tako da mogu da osmatraju okolinu kroz prozore napravljene od balističkog stakla i eventualno dejstvuju po protivniku iz ličnog naoružanja kroz puškarnice.

Prevozi, puca, plovi, penje se, lansira rakete...

"Lazar" raspolaže sa delimično oklopljenom kupolom u koju su smešteni top kalibra 20 milimetara, mitraljez kalibra 7,62 milimetra i četiri bacača dimnih kutija za maskiranje.

Koncept omogućava ugradnju raznih vrsta optoelektronskih sistema za upravljanje vatrom, kao i topa kalibra 30 milimetara, mitraljeza 12,7 milimetara, automatskog bacača granata i dva lansera protivoklopnih raketa "Maljutka".

Iskustva iz ratnih sukoba u Avganistanu i Iraku uslovila su da donji deo vozila bude u obliku latiničnog slova V što, u kombinaciji sa velikim rastojanjem od tla, obezbeđuje veću zaštitu od eksplozije mina ispod točkova ili poda.

Oklopno vozilo, u zavisnosti od zahteva korisnika, može da ima motor od 400 do 440 konjskih snaga, da razvije maksimalnu brzinu od 90 kilometara na sat, savlada vodenu prepreku dubine 130 centimetara i pređe rov najveće širine dva metra.

Vozilo je dobilo ime "Lazar" u znak poštovanja prema knezu Lazaru Hrebeljanoviću koji je poginuo, predvodeći srpsku oklopljenu konjicu, u Kosovskoj bici 28. juna 1389. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.