Narko-bos lociran: Šarić u Švajcarskoj!!

Izvor: Press, 09.Jan.2013, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narko-bos lociran: Šarić u Švajcarskoj!!

Pre mesec dana južnoafrički narko-bosovi Radoslav Krajčir i Veselin Laganin, pod uticajem domaće službe i policije, odrekli se usluga odbeglog pljevaljskog narko-bosa. Utočište pronašao u Švajcarskoj, odakle pokušava da se prebaci u neku od zemalja regiona kako bi se novcem i kokainskim poslovima pozicionirao u podzemlju i tako zaštitio od hapšenja. Srpska policija, američka DEA i moćne svetske službe prate njegovo kretanje i pomeranje u podzemlju, čekajući pogodan trenutak za hapšenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Piše Danijela Isailović
Odbegli narko-bos Darko Šarić pobegao je početkom decembra iz Južnoafričke Republike u Evropu i za svoje skrivanje odabrao Švajcarsku, u kojoj se krio 2010. godine, saznaje ekskluzivno Nedeljnik. U periodu oko novogodišnjih i božićnih praznika pokušavao je da se prebaci u neku od država regiona u kojoj bi sa dosta novca i kokainskim vezama kojima raspolaže mogao da se pozicionira kao gazda podzemlja, ali mu to nije uspelo.
Kretanje Darka Šarića, uz srpsku policiju i službe, prati i američka Agencija za borbu protiv narkotika DEA, kao i najmoćnije svetske obaveštajne agencije, tako da se očekuje da u nekom raskoraku bude uhvaćen i uhapšen. Pretpostavlja se samo da je jedina dilema: uhvatiti Šarića, strpati u srpski zatvor i izvesti pred Specijalni sud ili ga držati lociranog u nadi da će njegov pokušaj bekstva razotkriti još neke transnacionalne puteve kokainske mafije.
S obzirom na to da je hapšenje Darka Šarića postalo stvar medijskih najava, jasno je da on nema mnogo kud, te se u srpskoj policiji procenjuje da mu je bolje da se preda nego da dođe u zamku visokorizičnog hapšenja.
Darko Šarić je verovatno svestan obruča u kom se nalazi jer, kako saznajemo, Južnoafričku Republiku nije napustio svojevoljno, zato što se uželeo rodne Evrope, već zato što je postao suvišan. Niz vodu su ga pustili šefovi mafije koja mu je pružala utočište u Južnoj Africi. Naime, Veselin Vesko Laganin, Somborac koji živi u Južnoafričkoj Republici i glavni je snabdevač Australije kokainom, Rodoljub Radulović i treći, javnosti nepoznat šef mafije morali su da se odreknu Šarića kako i sami ne bi došli u situaciju da budu proterani iz JAR ili uhapšeni.
"Američka DEA, ali i najmoćnije obaveštajne službe sveta već godinu dana vrše pritisak na Južnu Afriku, koja je postala najsigurnija kuća za kriminalce svetskog ranga zbog čega je izgubila kredibilitet u mnogim međunarodnim institucijama. Informacije iz Srbije da je Šarić u Južnoj Africi, ali i podaci agencija poput DEA, CIA i SOKA, ignorisani su mesecima. Darko Šarić je jednom priveden, pa je pušten, uz objašnjenje da to nije on. Međutim, to je bila igranka lokalne policije i mafije, kao upozorenje da nije više toliko bezbedan. Međutim, kada su došli u situaciju da malo pročiste kriminalne redove, glavni bosovi u Južnoj Africi su se prvo odrekli onog koji je poslednji došao, ali koji celom svetu bode oči: Darka Šarića", navode dobroobavešteni izvori Nedeljnika. Prema njihovim rečima, u JAR je došlo do tektonskih pomeranja u podzemlju, a samim tim i to promene uticaja u policiji i drugim državnim strukturama.
Šarić, procenjuju bezbednosni izvori Nedeljnika, na putu do Evrope koristio je neki od lažnih pasoša zapadnoevropskih zemalja. Promenio je lični opis, odrekao se pasoša Južne Afrike u kojem je imao lažni identitet kao Bur - Jan van Husel (o čemu je Nedeljnik ekskluzivno pisao još u aprilu), ali i onog koji mu je legalno izdat od strane Slovačke 2006. godine. Pretpostavlja se da se krije sam, a da kao prevozna sredstva za bekstvo koristi vozove i brodove.

"Pljevaljski narko-bos gotovo je usamljen. Ostaje bez podrške šefova i jataka, izdaju ga saradnici. On gubi strpljenje i ne kontroliše više sebe. Po njegovom nalogu u decembru je likvidiran je Vidak Vorotović, brat Marka Vorotovića, koji se nagodio sa tužilaštvom u Beogradu. Nekoliko puta pokušao je da ubije svedoka saradnika Nebojšu Joksovića i od toga ne odustaje. Saznanje da ga je čak izdao i brat od tetke Željko Vujanović, koji je mnogo toga otkrio tužiocima, ali je zvaničnu nagodbu odložio za neka bezbednija vremena, Darka Šarića je potpuno izbacilo iz takta", navode sagovornici Nedeljnika i dodaju da se na Šarićevom nišanu nalazi nekoliko policajaca i tužilaca, kao i istaknuti pojedinci iz sadašnje i bivše vlasti.
Interesantno je da su se u svetlu najava hapšenja Darka Šarića u javnosti povampirile naslovne strane od pre tri godine koje kažu da se pojedini koalicioni partneri protive hapšenju Darka Šarića i da bi to moglo da dovede do pada Vlade. Imajući u vidu da su DS i SNS zamenile mesta u vlasti, a ostali činioci ostali na jednakim pozicijama, jasno je ko je opet potkazan kao potencijalni zaštitnik Šarića. S obzirom da je vođa kokainske mafije u mreži srpske policije, domaćih i međunarodnih službi, jasno je da niko ne može da ga zaštiti, pa čak i pretnjom rušenja Vlade. Međutim, činjenica je da Darko Šarić ne preza ni od čega i da sigurno neće kao Mišković samo progunđati da je svima davao pare.
Kada prvi put umesto luksuza i slobode oseti hladnoću lisica i učmalost pritvora, postoji mogućnost da Šarić progovori kako je zapravo stvaran kokainski klan, ko je omogućio izdavanje dokumenata, kakve su mu veze sa Miroslavom Miškovićem i ostalim tajkunima, političarima i policajcima. Kako je kupovao nekretnine i preduzeća, kako je izbegao hapšenje u Parizu, ko je zapravo istinski šef mafije i koga je ta ista mafija u Srbiji finansirala, a ko je iz Crne Gore vukao konce, naručivao poslove i likvidacije.

KOMPLETAN TEKST MOŽETE PROČITATI U NOVOM BROJU NEDELJNIKA

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nedeljnik: Šarić u Švajcarskoj!

Izvor: B92, 10.Jan.2013, 00:00

Beograd -- Odbegli narko-bos Darko Šarić pobegao je početkom decembra iz Južnoafričke Republike u Evropu i za svoje skrivanje odabrao Švajcarsku, saznaje Nedeljnik...Ovaj magazin piše da se Šarić u Švajcarskoj krio i 2010. godine...Kako ekskluzivno saznaje Nedeljnik, u periodu oko novogodišnjih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.