Naređen pretres kabineta visoke hrvatske zvaničnice

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 23:48

Naređen pretres kabineta visoke hrvatske zvaničnice

Zagreb -- Istražni tim evropskog tužilaštva pretražio je danas kabinet državne sekretarke u ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske Marice Mikec.

Ranije su provereni računari i mobilni telefoni, kancelarije i stanovi Davora Trupkovića i Krešimira Račića, dvojice saradnika ministarke Nine Obuljen Koržinek, prenosi portal Index.hr.

Trupković je glavni konzervator u ministarstvu, dok je Račić načelnik Sektora za finansije i njih dvojica su sarađivala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pre dolaska u hrvatsko ministarstvo kulture i medija.

Istragom je utvrđeno da su Trupković i Almin Đapa, bivši dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu, dugogodišnji prijatelji.

Đapi su, kako se sumnja, plaćane nepostojeće usluge za 3D snimanja kulturne baštine uništene tokom zemljotresa.

Hrvatski mediji su preneli da je Krešimir Račić bez ikakvih provera potpisivao svu dokumentaciju koja je stizala u njegovu kancelariju tokom realizacije ovih navodnih ugovora o 3D snimanju.

Državna sekretarka u ministarstvu kulture i medija Marica Mikec je, kako se sumnja, potpisala jedan sporan ugovor za 3D snimanje.

Tim istražitelje evropskog tužilaštva nastoji da utvrdi kakva je tačno bila komunikacija saradnika ministarke kulture sa čelnim ljudima Geodetskog fakulteta koji su već pod istragom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.