Napredak u saradnji s Hagom

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak u saradnji s Hagom

SAD pozdravljaju opredeljenost srpskih vlasti ka ostvarenju potpune saradnje sa Hagom, rekao u Beogradu američki ambasador za pitanje ratnih zločina Stiven Rap. Tadić: Srbija bi uhapsila Mladića i Hadžića čak i kada za to ne bi imala međunarodnu obavezu.

Američki ambasador za pitanje ratnih zločina Stiven Rap odao je priznanje vlastima Srbije za dodatni napredak ostvaren u saradnji s Tribunalom.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je ambasadoru Sjedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Američkih Država za pitanja ratnih zločina Stivenu Rapu rekao da bi Srbija uhapsila haške optuženike Ratka Mladića i Gorana Hadžića, čak i kada za to ne bi imala međunarodnu obavezu, jer želi da doprinese razjašnjenju svih zločina tokom ratova devedesetih godina.

Tadić je posle sastanka sa Rapom saopštio da se ne može sa sigurnošću tvrditi da se ta dvojica begunaca nalaze na teritoriji Srbije, ali da se u potrazi za njima čini sve, kao da jesu.

Rap se u okviru svoje prve radne posete Beogradu sastao sa predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu Rasimom Ljajićem.

Kako je saopšteno iz Saveta, Ljajić je upoznao Rapa sa aktivnostima i naporima koje Republika Srbija preduzima u pogledu svih aspekata saradnje sa Tribunalom, a pogotovo u oblasti lociranja i predaje Tribunalu preostale dvojice haških optuženika.

Ambasador Rap je istakao da SAD pozdravljaju opredeljenost vlasti Republike Srbije ka ostvarenju potpune saradnje, što je ocenio izuzetno važnim za procese suočavanja sa prošlošću, vladavine prava i pomirenja u regionu.

Rap je naglasio da će svoje utiske o saradnji Srbije sa Tribunalom preneti i svojim budućim sagovornicima iz međunarodne zajednice.

Ljajić je upoznao Rapa i sa inicijativom Republike Srbije da lica koja su pravosnažno osuđena pred Tribunalom kazne zatvora izdržavaju u zemljama čiji su državljani i istakao značaj tog predloga.

Sporazum o specijalnoj istrazi po pitanju ratnih zločina

I na sastanku sa predstavnicima Specijalnog tužilaštva za ratne zločine u Beogradu, ambasador Rap je ocenio da je saradnja sa Tribunalom u Hagu zadovoljavajuća, izjavio je portparol Tužilaštva Bruno Vekarić.

"Dobili smo apsolutnu podršku za naš rad, a ambasador Rap je istakao da će tu podršku SAD prezentirati i drugim međunarodnim subjektima", rekao je Vekarić agenciji Beta.

Na sastanku o saradnji Srbije sa Haškim sudom razgovarano je o haškim beguncima, o regionalnoj saradnji, problemima koje u ovom trenutku imamo sa Bosnom i o tome kako ih prevazići, preneo je Vekarić.

Vekarić je dodao da je bilo reči o potpisivanju sporazuma o specijalnoj istrazi po pitanju ratnih zločina, kao i o segmentu izveštaja Evropske komisije koji je pozitivan za Specijalno tužilaštvo.

Vekarić je naveo da je američkom ambasadoru preneto da Tužilaštvo za ratne zločine procesuira 100 predmeta u fazi istrage i 12 u fazi glavnog pretresa.

Američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stiven Rap razgovaraće i sa drugim vladinim zvaničnicima o saradnji Srbije s Haškim tribunalom i procesuiranju slučajeva ratnih zločina u Srbiji.

Ambasada SAD u Beogradu je u saopštenju podsetila da je državni sekretar SAD Hilari Klinton u junu donela pozitivnu odluku o saradnji Vlade Srbije sa Haškim tribunalom, čime je potvrdila da Srbija čini napore u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.