Napredak u pregovorima sa Iranom u Beču

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak u pregovorima sa Iranom u Beču

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif nagovestio je da su šest svetskih sila naklonjene produženju nuklearnih pregovora sa Teheranom i posle 20. jula, mada se obe strane i dalje nadaju da će postići sporazum u narednih pet dana.

Zarif je rekao da i dalje postoje "ozbiljna razilaženja" u pregovorima Irana sa SAD, Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Kinom, ali i da je nacrt sporazuma o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje sankcije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "značajno poboljšan", preneo je Rojters.

"Postoji naklonost među šest svetskih sila (u pogledu mogućnosti) da se da više vremena za pregovore", rekao je Zarif novinarima u Beču posle trodnevnih razgovora sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, dodavši da bi produženje "bilo korisno".

Iranski šef diplomatije je, međutim, naglasio da odluka o produženju pregovora i posle 20. jula, datuma koji je ranije određen kao rok za postizanje sporazuma, nije doneta.

"Kako sada stoje stvare, mi smo postigli dovoljan napredak da možemo da kažemo našim političkim šefovima da je ovo proces koji vredi nastaviti", rekao je Zarif novinarima.

"To je moja preporuka. Siguran sam da će i (američki državni) sekretar (Džon) Keri isto to preporučiti", rekao je iranski šef diplomatije.

Šest svetskih sila koje pregovaraju sa Iranom nisu, za sada, komentarisale Zarifove nagoveštaje o mogućnosti produženja roka, navodi britanska agencija.

Keri: "Realan jaz" u ključnim pitanjima

Keri je ranije danas na konferenciji za novinare rekao da predstoji još mnogo posla i ocenio da je dostizanje sporazuma o nuklearnom programu Irana do 20. jula još moguće, prenele su agencije.

Intenzivni pregovori u Beču sa Iranom bili su produktivni, rezultirali su "opipljivim progresom", ali i dalje postoji "realan jaz" u nekim ključnim pitanjima iranskog nuklearnog programa, izjavio je američki državni sekretar.

"Jasno je da imamo još posla i naš tim će nastaviti da radi vrlo ozbiljno kako bismo dostigli sveobuhvatni sporazum koji će otkloniti zabrinutost međunarodne zajednice", rekao je Keri.

Američki državni sekretar je rekao da će nastaviti konsultacije sa predsednikom SAD Barakom Obamom i Kongresom o sudbini pregovora i mogućnosti njihovog produžetka ukoliko do tada ne bude dostignut sporazum.

Tog dana ističe privremeni sporazum između Irana i Grupe 5+1 (pet stalnih zemalja članica Saveta bezbednosti UN - Rusije, Kine, SAD, Francuske, Velike Britanije i Nemačke).

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Više vremena za pregovore s Iranom

Izvor: B92, 15.Jul.2014

Beč -- Iranski šef diplomatije Muhamed Džavad Zarif nagovestio da su šest svetskih sila naklonjene produženju nuklearnih pregovora sa Teheranom i posle 20. jula...Zarif je rekao da i dalje postoje "ozbiljna razilaženja" u pregovorima Irana sa SAD, Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Kinom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.