Napokon zakrivljeni ekrani i u automobilima

Izvor: Mondo, 29.Nov.2018, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napokon zakrivljeni ekrani i u automobilima

Kompanija Boš je predstavila prvu zakrivljenu instrument tablu

Nakon televizora i mobilnih telefona, sada nam zakrivljeni ekrani stižu i u automobile.

Analogne instrument table polako ali sigurno postaju stvar prošlosti. Delimično ili u potpunosti ih menjaju ekrani. Međutim, neke od tih novih tabli izgledaju kako da su proizvođači zalepili ekrane tableta.

Kako ističe proizvođač, kompanija Boš, ovo rešenje povećati bezbednost, a istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ovakav tip ekrana pruža proizvođačima automobila veću slobodu i više mesta za dizajn kabine, jer zauzima skoro dva centimetra manje prostora od nezakrivljenih ekrana, kada se porede ekrani dijagonale od 12,3 inča.

Foto: promo/Bosch

U zavisnosti od toga šta vozač želi da vidi u datom trenutku, ekran je u mogućnosti da prikaže širokougaone navigacione mape, informacije o vozaču ili status sistema asistencije vozaču.

Za razliku od slike na zakrivljenom televizoru, koja nije ista za sve gledaoce, ovakvo rešenje u automobilu je idealno jer je namenjen samo jednoj osobi – vozaču. Tako da je prikazani sadržaj bez obzira na položaj na ekranu daleko jasnije čitljiv.

Veoma bitna karakteristika kod ovakvih rešenja u automobilima jeste kvalitet izrade. Boš tvrdi da su ovakve table otporne na vibracije, temperaturna variranja i kvarove, jer je korišćen naročit proces proizvodnje.

Foto: promo/Bosch

Naime, sada je korišćen takozvani proces optičkog lepljenja, koji lepi ekrane instrument table pomoću tankog sloja tečnosti. Zahvaljujući ovakvom procesu, instrument tabla reflektuje četiri puta manje svetla u odnosu na postojeća rešenja.

Pored toga, ovaj ekran se odlikuje bogatim kontrastom i jasnoćom prikaza, pa će vozači lako čitati sadržaj bez obzira na svetlosne uslove.

Foto: promo/Bosch

Kako sve ovo izgleda u praksi može već sad da se vidi u novom "folksvagenu tuareg" sa Innovision Cockpit opcijom.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.