Napeto u Pragu: Živi lanac, neonacisti, psi i geto

Izvor: B92, 18.Nov.2016, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napeto u Pragu: Živi lanac, neonacisti, psi i geto

Prag -- Nekoliko stotina građana Praga napravilo je živi lanac i sprečilo neonaciste da prođu u istorijsku četvrt Jozefov, nekadašnji jevrejski geto.

Kako se navodi, češka policija morala je nekoliko puta da interveniše i razdvoji kordonom specijalaca s psima pristalice predsednika Češke Miloša Zemana i desničarske ekstremiste koji su im se pridružili, od studenata, anarhista i građanskih aktivista koji su posedali da spreče neonaciste.

Poslednji put radikalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << desničari i neonacisti pokušali su da prođu s bakljama kroz geto u Pragu u kome su stare praške sinagoge i srednjevekovno groblje 2007. godine na godišnjicu zloglasne Kristalne noći novembra 1938. godine kojom su započeti pogromi Jevreja u Hitlerovoj Nemačkoj.

Stotine Pražana 2007. godine napravile su živi lanac i sprečile neonaciste da uđu u nekadašnji geto, a policija je esktremiste zatim rasterala.

Ove godine ekstremisti, simpatizeri Narodne demokratije - Ne Briselu, priključili su se pristalicama češkog predsednika Miloša Zemana popodne u parku Letna i pokušali da ih iskoriste da sa njima prođu centrom Praga u njihovoj povorci na godišnjicu "plišane revolucije".

Paradoksalno, češki predsednik Miloš Zeman spada u političare koji najžešće, najotvorenije i najodlučnije osuđuju desničarske ekstremiste i neonaciste u Češkoj.

Građanski aktivisti i anarhisti pokušali su da im prepreče put na Manesovom mostu preko Vltave, ali policija ih je rasterala tako da su posedali na trg ispred Filozofskog fakulteta na obali reke i premeštali se prema potrebi da spreče desničare da uđu u nekadašnji geto.

"Samo narod", "Češka Česima", "Živeo Zeman", skandirali su ekstremisti sakriveni među oko 200 Zemanovih pristalica, a u horu im je odjekivao odgovor "Ne daj šansu nacisti", "Ni korak kroz jevrejski geto", "Vaša deca biće kao mi", "Bežite kući, pobrkali ste vreme".

Specijalci policije sa psima razdvojili kordonom obe grupe i na kraju su u dogovoru sa Zemanovim pristalicama sproveli pohod drugom trasom po centru grada dalje od geta.

Policija je dovela u Prag brojna pojačanja iz regiona zato što se u glavnom gradu Češke održava oko 20 raznih manifestacija, demonstracija, hepeninga i pohoda na Međunarodni dan studenata na 77. godišnjicu pobune čehoslovačkih studenata protiv fašističke nemačke okupacije i 27. godišnjica studentskih demonstracijama kojima je nakon brutalne intervencije komunističke policije počela "plišana revolucija".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Živi lanac sprečio neonaciste da prođu kroz nekadašnji jevrejski geto u Pragu

Izvor: Radio 021, 18.Nov.2016

Nekoliko stotina građana Praga napravilo je sinoć živi lanac i sprečilo neonaciste da prođu u istorijsku četvrt Jozefov, nekadašnji jevrejski geto...Češka policija morala je nekoliko puta da interveniše i kordonom specijalaca s psima razdvoji pristalice predsednika Češke Miloša Zemana i...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.