Napadi na novinare u NS i Obrenovcu

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi na novinare u NS i Obrenovcu

Udruženje novinara Srbije je zabrinuto zbog čestih napada na novinare tokom obavljanja novinarskog zadatka.

U poslednja dva dana, na zadatku su napadnuti novinarka i fotoreporter "Večernjih novosti" Jelisaveta Ljutić i Predrag Mitić, kao i novinar novosadskog portala 021.rs Žarko Bogosavljević.

Ekipa “Novosti“ posetila je prekjuče kuću porodice Perić u Velikom Polju kod Obrenovca čiji je član tragično nastradao u kanjonu Morače, kako bi izvestila javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o ovom događaju.

“Brat nastradalog nas je najpre verbalno, a potom i fizički napao. Mene je odgurnuo i udario, a kolegi pocepao jaknu i umalo razbio fotoaparat“, kaže za UNS Jelisaveta Ljutić i dodaje da je napad prijavljen policiji i da su im "u policiji rekli da će slučaj proslediti javnom tužiocu.“

Novinar portala 021.rs Žarko Bogosavljević napadnut je juče prilikom fotografisanja saobraćajne nezgode u Novom Sadu. Bogosavljevića je napao jedan od učesnika u udesu.

“Došao sam da fotografišem događaj kako bih napravio informaciju. Napadač je počeo da viče na mene i na kraju me je šutnuo u leđa. I danas imam bolove od udarca“, kaže Bogosavljević i dodaje da je “saobraćajna policija koja je bila na mestu događaja udaljila napadača, ali nije ni na koji drugi način reagovala na napad“.

UNS poziva građane da novinarima omoguće nesmetano obavljanje posla, čak i u situacijama koje su emotivno stresne. Fotografisanje na javnom mestu i postavljanje pitanja je posao i obaveza novinara.

UNS traži od nadležnih da u skladu sa ovlašćenjima kazne napadače na ekipu "Novosti“ i novinara portala 021.rs.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.