Napad na rusku ambasadu u Minsku

Izvor: RTS, 31.Avg.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na rusku ambasadu u Minsku

Na ambasadu Rusije u Minsku bačen "molotovljev" koktel. Niko nije povređen. Belorusija i Rusija poručuju da je napad organizovan sa ciljem da se pogoršaju odnosi dveju zemalja.

Nepoznate osobe bacile su "molotovljev" koktel na rusku ambasadu u Minsku, rekao je neimenovani predstavnik ruskog diplomatskog predstavništva u prestonici Belorusije.

"Smatramo da je cilj tog užasnog čina unošenje tenzija i nepoverenja u bilateralne odnose", saopštilo je rusko ministarstvo, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje je zatražilo "temeljnu istragu" sinoćnjeg napada.

Prema rečima neimenovanog zvaničnika policije u Minsku, jedno vozilo je izgorelo nakon što je pogođeno zapaljivim projektilom, a zaposleni u ambasadi su uspeli sami da ugase požar.

"Sa zabrinutošću i ogorčenjem smo primili vest o incidentu", rekao je portparol beloruskog ministarstva spoljnih poslova Andrej Savinjih koji je napad ocenio kao vandalski čin protiv odnosa Rusije i Belorusije.

Napad se dogodio u periodu znatnog zahlađenja u odnosima dveju zemalja, koji su narušeni zbog spora oko cene i transporta ruskog gasa ka Evropi, kao i zbog emitovanja na ruskoj televiziji reportaža o Lukašenku u kojima se beloruski predsednik prikazuje kao psihopata i optužuje za korupciju.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je u avgustu kritikovao beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka zbog toga što nije održao reč i priznao Južnu Osetiju i Abhaziju.

Moskovska policija je angažovala dodatne snage za čuvanje ambasade Belorusije u ruskoj prestonici.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.