Napad na gasovod u Egiptu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2011, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na gasovod u Egiptu

KAIRO -

Napad na gasovod u Egiptu nije ugrozio isporuku tog energenta Izraelu, ali je njegov transfer obustavljen iz predostrožnosti, javio je Radio Izrael.

Radio je citirao izvore iz izraelskog konzorcijuma koji nadgleda protok gasa iz Egipta, koji su rekli da se jutrošnja eksplozija dogodila "neznatno blizu" kraku koji gas transportuje u Izrael, preneo je Rojters.

Izrael uvozi 40 odsto prirodnog gasa od Egipta, prema dogovoru postignutom 1979. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Bezbednosni izvori u Severnom Sinaju rekli su britanskoj agenciji da su za napad odgovorne "strane strukture" i da je u eksploziji oštećen krak koji isporučuje gas Jordanu.

Organizacija "Potraga za međunarodnim terorističkim kanalima" (SITE), koja nadgleda sajtove Al Kaide i drugih islamističkih grupa, saopštila je da su neke od njih pozivale ekstremiste da napadnu gasovod prema Izraelu.

El Baradej će se kandidovati za predsednika ako narod želi

Lider egipatske opozicije Mohamed el Baradej izjavio je da bi mogao da se kandiduje za predsednika ukoliko narod to od njega bude tražio, demantujući pisanje austrijskog lista koji je objavio da nobelovac neće učestvovati na izborima.

Austrijski list "Standard" objavio je u petak da je El Baradej rekao da se neće kandidovati na predsedničkim izborima.

"To nije tačno. Ukoliko egipatski narod želi da nastavim proces promena, neću ga razočarati", izjavio je El Baradej u telefonskom intervjuu arapskoj televiziji Al Džazira.

El Baradej je ranije na pitanje da li želi da se kandiduje za predsednika, koje mu je često postavljano, odgovarao da je spreman da pomogne Egiptu da ostavari političke promene i da bi razmotrio kandidaturu ako bi postojala šansa da izbori budu slobodni i pravedni.

"Ja sam agent za promene u Egiptu. Ukoliko dođe, ja bih ispunio svoju dužnost. Stojim iznad partija, što mi daje veću fleksibilnost da se jasno izrazim", rekao je El Baradej.

"Naravno da želim da učestvujem u stvaranju budućnosti, ali u ovom trenutku nije toliko bitno ko će se kandidovati na izborima. Ali ako narod to želi, naravno da ću biti na raspolaganju", rekao je El Baradej.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Eksplozija na gasovodu u Egiptu, na Sinajskom poluostrvu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Feb.2011

Egipatska državna televizija javila je danas da na gasovodu blizu pojasa Gaze i dalje bjesni veliki požar, poslije eksplozije do koje je jutros došlo, na sjevernom delu Sinajskog polulostrva. Eksplozija se dogodila jutros blizu egipatskog grada El Ariša na Sinaju, na oko 70 kilometara od Pojasa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Eksplozija na gasovodu u Egiptu

Izvor: Vostok.rs, 05.Feb.2011

05.02.2011. -..Eksplozija na gasovodu na severu Sinajskog poluostrva u Egiptu blizu granice s Izraelom oštetila je cev koja isporučuje gas u Jordan, a ne u Izrael. Eksplozija nije oštetila ni stambene četvrti. Niko nije postradao. Vlasti tvrde da su krivi za taj incident diverzanti. U arapskom svetu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.