Izvor: Nezavisne Novine, 08.Nov.2017, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon dva mjeseca sutra vanredna sjednica Dom naroda FBiH

SARAJEVO - Nakon dva mjeseca nerada Dom naroda FBiH zakazao je za sutra vanrednu sjednicu, čiji je dnevni red proširen.

Naime, prema prvom planu, bile su planirane samo dvije tačke i delegati su trebali da raspravljaju o odluci Predstavničkog doma FBiH da se odobri zajam težak 80 miliona KM kod EBRD-a za rekonstrukciju vodovodne mreže u Visokom, Sarajevu, Gradačcu i Plavoj vodi, te o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Na dnevni red je tako stavljen Nacrt zakona o koncesijama i imenovanje nezavisnog odbora za izbor direktora Federalne uprave policije (FUP).

Delegati iz opozicionih stranaka tvrde da se na sjednicu koja je vanredna ne stavljaju nacrti, jer sama riječ "vanredan" znači da su neki zakoni, odnosno prijedlozi i odluke od krucijalne važnosti i zbog toga se o njima mora raspravljati i odluke donijeti na vanrednoj sjednici.

Tako Aner Žuljević (SDP BiH) iz Kluba ostalih ističe da mu je nejasno zašto se na vanrednoj sjednici, nakon što rukovodstvo ovog doma nije bilo u stanju da sazove redovnu sjednicu dva mjeseca, raspravlja o Nacrtu zakona o koncesijama.

"Vlast jednostavno hoće da legalizuje pljačku. Što se tiče podrške odluci o zaduženju, nemam ništa protiv toga, ali želim da premijer Kantona Sarajevo i načelnici općina koje će dobiti kredit, dođu pred delegate i objasne sve pojedinosti, da vidimo za što dižemo ruku. Ovo neće plaćati politika, nego građani",  kaže Žuljević.

I Predrag Kojović (Naša stranka), delegat iz reda srpskog naroda, kaže da Dom naroda ne služi nikome osim njegovim članovima.

"Netipično je da se nacrti zakona razmatraju na vanrednim sjednicama. Vlada FBiH na ovaj način pokušava nadoknaditi vrijeme koje je izgubila na međustranačke obračune", ističe on.

S druge strane, delegati iz vladajuće koalicije ne vide ništa sporno u tome što je dnevni red proširen, pa tako Lidija Bradara (HDZ BiH), predsjedavajuća Doma naroda, ističe da je vanredna sjednica i sazvana zato što Kolegij smatra da bi sve tačke dnevnog reda trebalo da prođu, jer u protivnom je ne bi sazvali. Dodala je da će redovna sjednica ovog doma biti 23. novembra.

Njen kolega iz SDA i zamjenik Jasenko Tufekčić naglašava da su sve tačke koje su stavljene na dnevni red od velike važnosti.

"Delegati SDA glasaće za sve tačke koje su na dnevnom redu", istakao je on.

Opozicioni delegati kažu da je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja trebalo usvojiti još prije šest mjeseci, dok će o zaduženju za vodosnabdijevanje najvjerovatnije dati zeleno svjetlo.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.